RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Novi Zakon o državnoj službi narednog mjeseca na sjednici Vlade Distrikta

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove brčanske Vlade pokrenulo je proceduru donošenja novog Zakona o državnoj službi, odnosno službenicima, jer trenutno važeći Zakon ima dosta manjkavosti.

Nedim Hamzabegović

„Radi transparentnijeg načina zapošljavanja predviđeno je obavezno snimanje pismenog i usmenog dijela testiranja. Zakonom će biti obuhvaćeno dodjeljivanje dva slobodna dana za davaoce krvi, ali istovremeno preciznije određeni i kriteriji za odobravanje takozvanog neplaćenog odsustva“, naglasio je šef odjeljenja Nedim Hamzabegović.

Zakon bi trebao precizirati i poziciju Višeg stručnog savjetnika, na kojoj će najvjerovatnije biti oni službenici sa decenijskim iskustvom u poslu, a kad isti odu u mirovinu, ta pozicija se automatski zatvara odnosno ukida“, naglasio je Hamzabegović.

Inače, već narednog mjeseca novi prijedlog Zakona bi trebao biti analiziran na sjednici Vlade Distrikta.

„Nakon prihvatanja od strane Vlade, zakon će biti proslijeđen na Skupštinsko usvajanje. Tek potom pristupiće  se izradi petnaestak podzakonskih akata, kako bi Zakon mogao biti primjenjen u praksi. Prema ovoj proceduri, Zakon bi mogao biti operativan u prvom kvartalu naredne godine“, zaključio je Nedim Hamzabegović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Vlada usvojila amandmane na prijedlog Zakona o državnoj službi

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Potpisan ugovor sa Mjesnim zajednicama o isplati sredstava za redovan rad

Mirsad Arnautović

Brčko: Objavljen Javni poziv za financiranje programa i projekata za zaštitu i promociju prava pripradnika nacionalnih manjina

Gorana Antić