Brčko

Brčko: Obilježen Dan nestalih boraca i civila Republike Srpske

Služenjem parastosa i paljenjem svijeća u crkvi Uspenija presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši danas je i u Brčkom obilježen Dan nestalih boraca i civila Republike Srpske. Porodice nestalih su nezadovoljne radom nadležnih institucija koje, kako kažu, već godinama ne čine ništa da se pronađu i dostojanstveno sahrane desetine nestalih srpskih civila i vojnika.

„Nezadovoljni smo radom Policije, Tužilaštva i Instituta gdje se od 2012. godine ne radi ništa na identifikaciji i pronalaženju nestalih srpskih žrtava jer mi već godinama tražimo 44 nestale osobe srpske nacionalnosti“, istakla je Ljubinka Živanović, ispred Udruženja porodica srpskih nestalih i poginulih boraca i civila Brčko distrikta.

Ljubinka Živanović

Jovanka Simić već godinama traži svoju ubijenu majku, međutim, za sada nema izgleda da će se ubrzo nešto konkretno po tom pitanju i desiti.

“Posmrtni ostaci mog oca su slučajno pronađeni prije 15 godina u koritu rijeke dok za majkom još uvijek tragam, ali su slabi izgledi da će biti i prnađena jer niko se više ne bavi traženjem nestalih nego nam se samo iz godine u  godinu daju lažna obećanja”, istakla je Jovanka.

Jovanka Simić

Smilja Mitrović, predsjednica Saveza udruženja porodica nestalih RS-a je istakla da porodice nestalih nikad neće odustati od traženja svojih najmilijih.

“Mi već 30 godina tražimo svoje nestale kojih je na nivou Republike Srpske ukupno 1642 dok smo u ovoj godini  pronašli ne kompletne skeletne ostatke četiri nestala lica i iz tog razloga nismo zadovoljni radom nadležnih institucija koje se trebaju baviti ovim pitanjem”, kazala je Smilja Mitrović.

Smilja Mitrović

Ona je pozvala sve strane u BiH i na Balkanu da otvore svoje arhive kako bi omogućilo porodicama nestalih da lakše pronađu svoje najmilije i dostojanstveno ih sahrane.

Parastosu su, pored porodica nestalih i ubijenih, prisustvovali i članovi boračkih udruženja i organizacija, građani te srpski predstavnici u vlasti Brčko distrikta,.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button