Brčko

Brčko: Obuka osposobljavanja za traganje i spašavanje u ruševinama od 4. do 11. rujna

Odjel za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta će, u sklopu projekta „Europska Unija za bolju civilnu zaštitu u BiH“, sudjelovati u obuci osposobljavanja za traganje i spašavanje u ruševinama, koju će sprovoditi predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH), koji su ujedno i nositelji realizacije ovoga projekta.

Predstojnik Odjela Bogdan Bratić kaže kako će se obuka održavati od 4. do 11. rujna na prostoru bivše tvornice „Interplet“ u Brčkom, a u njoj će sudjelovati 11 pripadnika brčanskog tima, te timovi iz Federacije BiH i Republike Srpske.

Na završnoj vježbi koja će biti upriličena 11. rujna, sudionici će pokazati znanje i vještine stečene na sedmodnevnom trenažnom procesu.

„Glavna vježba će se sastojati od spašavanja, odnosno traganja za unesrećenim osobama ukoliko dođe do određenih katastrofa kao što su potresi. Uz to će biti izložena i oprema Odjela za javnu sigurnost, te upriličena prezentacija vježbi i simulacija izvlačenja unesrećenog iz ruševina“, kazao je Bratić.

Ovo će biti treća u nizu obuka za pripadnike brčanskog Odjela za javnu sigurnost. Prethodno su sudjelovali na obuci kamp menadžmenta i obuci spašavanja na vodi gdje je certificirano osam pripadnika Odjela, a na ovaj način će se zaokružiti ciklus obuka za koji će glavna vježba biti upriličena u listopadu u Banjoj Luci, gdje će obučeni i certificirani polaznici iz cijele BiH pokazati spremnost za djelovanje u kriznim situacijama.

“Za obuku kamp menadžmenta obučili smo i certificirali tri pripadnika Odjela za javnu sigurnost, za obuku spašavanja na vodi osposobljeno je 5 pripadnika, a za osposobljavanje za traganje i spašavanje u ruševinama, planiramo obučiti njih 11. Također, naša tri trenera će proći obuku i bit će osposobljeni za dalji prijenos znanja iz ovih navedenih oblasti”, zaključio je Bratić.

Foto: Ilustracija, arhiva

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button