Brčko

Brčko: Od prvog marta počinje evidentiranje djece za upis u prvi razred osnovnog obrazovanja

Odjel za obrazovanje Vlade Brčko distrikta poziva roditelje čija djeca do prvog aprila navršavaju šest godina da u osnovnim školama izvrše evidentiranje djece za upis u prvi razred osnovne škole za školsku 2021./2022. godinu. Ova aktivnost počinje  od  prvog marta.

Kao i svake godine Odjel za obrazovanje sprovodi aktivnost evidentiranja djece koja su prispjela za upis u prvi razred osnovnog obrazovanja a ove  godine će to škole će provesti u vremenu od 01. do 12. marta. Mara Matkić šefica Pododjela za osnovno obrazovanje je pozvala roditelje takve djece da u navedenom periodu dođu u škole i izvše evidentiranje djeteta u školi koja pripada njihovom upisnom području.

” Za razliku od predhodnih godina ove će godine od roditelja će biti tražen i podatak da li je dijete pohađalo vrtić a ako nije za takvu djecu će ako dozvole epidemiološki uslovi biti organizovana pripremna nastava. Roditelji će popuniti i anketu na kojem jeziku i pismu će njihovo dijete započeti obrazovanje ” istakla je Matkić

Odjel za Obrazovanje će u narednom periodu formirati i komisije koje će vršiti procjenu spremnosti djece za  polazak u školu. Te komisije neće provjeravati znanje djeteta nego isključivo njegove spospobnosti da započne nastavni proces i kada komisija izda takvu potvrdu više neće biti ni jedne prepreke da se dijete upiše u prvi razred. Komisiju će činiti psiholog-pedagog, logoped, defektolog, liječnik i učitelj.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button