RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Započelo testiranje djece za upis u prvi razred osnovnog obrazovanja

Pododjeljenje za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta jučer je započelo sa testiranjem djece za upis u prvi razred osnovnog obrazovanja u školskoj 2021/2022. godini. Ovu aktivnost bi do kraja narednog mjeseca trebalo da prođe preko 600 budućih prvačića.

Po Zakonu o osnovnom obrazovanju Brčko disatrikta, tokom četvrtog i petog mjeseca se vrši upis u prvi razred osnovne škole na području Distrikta, međutim da bi bili upisani, mališani moraju proći testiranje komisije koja procjenjuja njihovu spremnost za polazak u školu.

„Testiranje djece koja trebaju biti upisana u prvi razred se vrši u školama pred komisijom koju čine školski psiholog, pedagog, logoped, defektolog i učitelj dok se ljekarski pregled vrši u dječijem dispanzeru“, naglasila je Mara Matkić, šefica ovog pododjeljenja.

Ona je objasnila da je tokom testiranja dijete u prisusustvu roditelja, te da psiholozi i pedagozi procjenjuju motoriku, način razmišljanja i orjentaciju u prostoru dok defektolozi gledaju da li dijete ispravno govori i da li  ispravno izgovara sva slova.

Sva ova zapažanja uz detaljan liječnički pregled djeteta se upisuju u njegov karton koji se nalazi u školi sve do završetka osnovnog obrazovanja.

Mara Matkić je istakla da je veoma značajno što članovi ove komisije procjenjuju psihičku spremnost kod djeteta da krene u školu i da je to često bitnije nego da li dijete zna da piše, čita i raspoznaje boje. Tako da ima slučajeva  kada komisija donese mišljenje da dijete iako je napunilo šest godina još uvijek nije spremno da bude upisano u  osnovnu školu.

Aktivnost komisije koja procjenjuje premnost djece za upis u prvi razred osnovnog obrazovanja bi trebala biti završena do 21. maja a škole imaju obavezu da obavijeste roditelje o tačnom terminu testiranja djece kako bi se mogle ispoštovati epidemiološke mjere .

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U tijeku je priprema za školu kojom je obuhvaćeno 385 djece

Gorana Antić

Brčko: Šef Odjeljenja za obrazovanje čestitao Svjetski dan učitelja

Radio Brčko

Дрвар: У близини основне школе поново пронађена ручна бомба

Radio Brčko