RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Odjel za europske integracije nastavlja s realizacijom IPA projekata

Odjel za europske integracije i međunarodnu suradnju Vlade Brčko distrikta prethodnu godinu je završio s  uspješnim rezultatom, iako im je rad u nekim segmentima bio ograničen zbog pandemije koronavirusa.

Predstojnik Odjela za europske integracije Miroslav Geljić je istaknuo kako su uspjeli dovršiti mnoge aktivnosti i projekte predviđene planom i programom za 2020. godinu.

„Prošle godine smo proslijedili 27 javnih poziva za dostavljanje projektnih prijedloga koji se kandidiraju prema  donatorima kroz službenu razvojnu pomoć dostupnu BiH. Nastavili smo s implementacijom projekta o uspostavljanju poslovanja na jednom mjestu – „One stop shop“ koji je realiziran i čeka se usvajanje nekoliko pravilnika, a to bi se ovih dana trebalo završiti. Uz to smo radili i na harmonizaciji propisa Brčko distrikta BiH s pravom EU i tu smo imali oko 70 predmeta u prošloj godini“, rekao je Geljić.

Plan rada u 2021. godini

Pored realiziranih projekata u 2020. godini, započelo se s nekoliko projekata čije će provođenje biti nastavljeno u ovoj godini.

Miroslav Geljić

„Imamo nekoliko inicijativa za uspostavu prekogranične suradnje s Hrvatskom i Srbijom, te plan uspostave  suradnje u Sloveniji i u Crnoj Gori. Trenutno radimo na projektu Web pristupačnosti i druge inicijative za osobe s invaliditetom u EU u doba pandemije i drugim kriznim vremenima. Ove godine u planu imamo i jedan dio sredstava koje nam je odobrila Direkcija za financije, kako bismo mogli sami sudjelovati na nekim projektima gdje bismo projekte ispred Brčko distrikta sami sufinancirali, što do sad nismo mogli jer nismo imali sredstava“, kazao je Geljić, te dodaje da će u narednom razdoblju raditi i na projektima projektima koje financira EU.

Fokus će također biti stavljen i na pretpristupne fondove „IPA II“ i „IPA III“ te poticanje veće suradnje s UNDP-om i IOM-om.

„Iskreno se nadam da će se situacija s koronavirusom u ovoj godini smiriti, te da ćemo uspjeti djelovati još jačim tempom uz još bolju potporu novog saziva Vlade Brčko distrikta“, zaključio je Geljić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U sklopu programa prekogranične saradnje u Brčko distriktu se realizuju tri projekta

Mirsad Arnautović

Brčko: U tijeku su edukacije u okviru programa „Znanje u službi razvoja zajednice po standardima EU“

Gorana Antić

Brčko: Održane obuke za oko 40 službenika Vlade Brčko distrikta

Gorana Antić