RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Odjel za europske integracije i međunarodnu suradnju sprovodi program obuke rukovoditelja za suradnju s iseljeništvom

Odjel za europske integracije i međunarodnu suradnju sprovodi tri modula programa obuke rukovoditelja/službenika Brčko distrikta BIH za suradnju s iseljeništvom za 2022. godinu.

Prvi od planirana tri modula obuke održao se 23. i 24. studenog. Kao gost uvodničar prvog dana obuke polaznicima se obratila pomoćnica ministra Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Helena Krnetić, koja je podijelila dobre prakse kao i dosadašnja iskustva i aktivnosti institucija Republike Srpske u oblasti suradnje s iseljeništvom.

„Ovaj specijalistički program neformalne edukacije namijenjen je i državnim službenicima koji sudjeluju u procesu izrade, primjene i vrednovanja javnih politika u Brčko distriktu BIH kako bi razvojni potencijal migracija bio prepoznat u sektorskim politikama i bio iskorišten u cilju sveukupnog napretka društva“, kazao je Miroslav Geljić predstojnik Odjela za europske integracije i međunarodnu suradnju Vlade Brčko distrikta.

Cilj programa je pružanje podrške državnim službenicima u domeni razvitka kapaciteta za suradnju s iseljeništvom, u posebnom shvaćanju koncepta migracija i razvitka, prepoznavanju mogućih projekata i prednosti uključivanja iseljeništva u razvojni kontekst i mobilizacija iseljeništva za ekonomski i društveni razvitak Brčko distrikta BIH.

„Program osposobljavanja rukovoditelja/službenika za suradnju sa iseljeništvom predstavlja samo jednu od aktivnosti koje Odjel sprovodi u skladu sa Strategijom suradnje s iseljeništvom Distrikta za razdoblje 2020-2024. godine. Cilj je da se značajno doprinese boljoj suradnji Distrikta i iseljenika te da razvije i ojača odnose iseljenika druge i treće generacije s mjestom njihovog podrijetla“, dodao je Geljić.

Naredna dva modula će se realizirati tijekom naredna dva tjedna i svaki modul će se održati po dva dana u trajanju po četiri sata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uskoro i u Brčkom registracija firme na jednom mjestu

Mirsad Arnautović

Odjeljenje za evropske integracije brčanske Vlade uspješno okončalo minulu godinu

Admir Kadrić

U Brčkom u primjeni sistem jednošalterske registracije poslovnih subjekata

Mirsad Arnautović