Brčko

Brčko: Održana manifestacija „Veče predstavljanja običaja i narodne nošnje„

U organizaciji Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, Odbora za međureligijsku saradnju Brčko, sinoć je u Domu kulture održana manifestacija „Veče predstavljanja običaja i narodne nošnje„.

Prema riječima organizatora, ovo je bila prva manifestacija ovakvog karaktera u kojoj je akcenat stavljen na narodne nošnje i običaje naroda koji žive na ovom području.

Sekretar Odbora za međureligijsko saradnju Brčko ef.Sabahudin Ravkić kazao je da se organizator potrudio da pripremi bogat program i, prvi put, reviju narodnih nošnji.

U brčanskog Domu kulture, sinoć su u okviru ove kulturne manifestacije, učestvovala  Kulturno- umjetnička društva „Bijela“ iz Bijele, „Behar“ iz Maoče i KUD „Ilićka“, koji su predstavili običaje i nošnje svog naroda.

KUD “Behar” je izveo stari svadbeni običaj nanošenja kane, čime su prikazali kako je to izgledalo kada mlada dođe u novu kuću, članovi KUD-a Bijela su prikazali tradicionalnu prošnju mlade, a KUD “Ilićka” je igrokazom prikazao stari pravoslavni običaj obilježavanja slave.

Predsjedavajući Odbora za međureligijsku saradnju Brčko Mustafa ef. Gobeljić naglasio je da je cilj ovog projekta međusobno približavanje i jačanje povjerenja.

“To što smo različiti po svim osnovama je sam, izravni čin Božije volje i htijenja. Na nama je da to prihvatimo kao dar i kao prednost i bogatstvo. U međuljudskim odnosima i komunikaciji može biti problem politika, ideologija, različiti ljudski interesi, ali vjera ne može i ne smije biti problem. Ako mi želimo da budemo takvi iz nas mora zračiti samo ono što je dobro. Pozivam sve nas da jedni drugima mislimo, govorimo i činimo samo dobro.”, istakao je Mustafa ef. Gobeljić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button