RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: „Preporod“ upriličio književno veče posvećeno Asmiru Kujoviću

U Domu Islahijeta, a u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko distrikt BiH, sinoć je održano književno veče posvećeno bosanskohercegovačkom književniku Asmiru Kujoviću, koji pored poezije i proze piše i književne kritike, eseje, putopise i novinske članke.

Kujović je do sada objavio četiri pjesničke knjige i jedan roman „Ko je zgazio gospođu mjesec“, za koji je dobio najveće priznanje u Bosni i Hercegovini, godišnju nagradu Društva pisaca.

„Inspiraciju za svoja djela nalazim najviše u sebi, u onome što intimno doživljavam. Za mene je poezija jedan put spoznaje i govorenje bitnih riječi. Zbog toga sam možda više bio okrenut pisanju pjesama nego li prozi koju sam zadnjih godina zapostavio. Uskoro bi trebala izaći i moja nova knjiga pjesama, a već pripremam materijal i za narednu knjigu. Velika mi je čast što me Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ pozvala da budem gost i prvi put sam u Brčkom“, istakao je Kujović.

Njegova djela, izuzev što su predstavljana širom BiH, predstavljana su i u regionu /Slovenija, Srbija, Hrvatska/ i inostranstvu /SAD, Austrija, Turska/ .

Komparativista književnosti i historičar umjetnosti Matija Bošnjak, jedan od predstavljača Kujevića i njegovog književnog rada, kazao je da je kada se govori o savremenom bosanskohercegovačkom književnom kontekstu, Asmir Kujović rijetka i vrlo zanimljiva pojava.

„Većinu onih tendecija koje su na žalost zahvatile naša estetska svojstva sadašnje kniževnosti uopšte, Asmir Kujović pored svog talenta, vještine i rada je uspio da izbjegne i da stvori jednu vrlo autentičnu poetiku“, istakao je Bošnjak.

Prof. dr.Vahidin Preljević, koji je također bio učesnik programa sinoćnje književne večeri, naglasio je da je Kujović zapravo najtalentovaniji autor svoje generacije.

„Definitivno se to može tako reći. Autor koji vlada različitim registrima, različitim književnim pjesničkim formama, i modernim i tradicionalnim na jednak način. Autor koji je uronjen u ovaj današnji moderni zapadni svijet ali isto tako u različite književne tradicije, istočnjačke, zapadne, koje je sve apsorbirao i iz toga amalgama stvorio jedan svoj osebujni pjesnički izraz. Da ne govorimo o tome da su, pogotovo za moju generaciju, kako njegova poezija, tako i njegov za sada jedini roman, predstavljali zaista otkrovenje“, kazao je Preljević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom promovisana publikacija “Izgradnja povjerenja i pomirenja u Bosni i Hercegovini”

Mirsad Arnautović

Merita i Hektor svojim izvedbama oduševili brčansku publiku

Radio Brčko

Brčko: U četvrtak u 19 sati u Domu kulture predstava “Rod i dom”

Radio Brčko