RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održana radionica o uticaju pandemije na prava žena

Udruženje žena „Okrugli sto“ Brčko distrikta danas je organizovalo radionicu na temu „Uticaj pandemije COVID – 19 na prava žena – ženska perspektiva vanrednih situacija“.

“Mi smo multietničko udruženje koje već godinama pokušava da pomogne ženama otvarajući brojna pitanja i teme a svakako smatramo da je vrijeme pandemije korona virusa bilo naročito izazovno za sve a posebno za  žene”, istakla je Almerija Petrović predsjednica ovog udruženja.

„Žene su tokom pandemije pored poslova koje su redovno obavljale, ponovo na sebe preuzele tri stuba kuće te su postale učiteljice svojoj djeci, servis pomoći starijim članovima porodice a uporedo su obavljale važne poslove poput ljekara i drugog medicinskog osoblja i zato moramo pronaći načina da im prije svega zajednica ali i nevladine organizacije pomognu“, rekla je Ana Kotur-Erkić, pravnica, aktivistica i novinarka sa dugogodišnjim iskustvom rada u oblasti ljudskih prava manjinskih i marginaliziranih grupa stanovništva.

Ona je dodala da je prije dva dana u Brčko distriktu u prvom čitanju usvojen Zakon o zaštiti stanovništva od  zaraznih bolesti što je po njoj veoma značajna tačka za početak aktivnosti da zajednica ali i u društvo u cjelini pomogne ženama da prođu kroz sve izazove koje u ovom trenutku nameće pandemija a u budućnosti neke  druge vanredne okolnosti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Јачање туристичке понуде Брчко дистрикта

Vladimir Matijević

Брчко: Округли сто на тему усклађености кривичног законодавства

Vladimir Matijević

Sutra okrugli sto o Trgovskoj gori

Radio Brčko