RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održano predavanje o značaju izrade sistema ranog upozoravanja od pojave klizišta i bujičnih tokova

U okviru projekta „RESPONSE“ koji implementira Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli, danas je u Brčkom održana edukativna radionica sa predstavnicima nadležnih institucija u Distriktu. Na predavanju su predstavljeni rezultati dosadašnjih pilot projekata koji se odnose na sisteme ranog  upozoravanja od pojave klizišta i bujičnih tokova.

„Na kritičnim tačkama u BiH postavili smo mrežu geodetskih tačaka pomoću kojih mjerimo vertikalna i horizontalna pomjeranja tla, a sve kako bi u slučaju pojave klizišta na vrijeme intervenisali i zaštitili građane i njihova materijalna dobra. Brčko je također bilo poligon područje za mjerenje pomjeranja zemljišta. Na lokacijama u Bijeloj, Repinom Brdu i Gornjoj Skakavi praćena su pomjeranja zemljišta, mjereni su nivoi podzemnih voda koji su ulazni parametri za definisanje zavisnosti za uspostavljanje sistema ranog upozoravanja“, rekao je Adnan Ibrahimović, profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Bogdan Bratić, šef Odjeljenja za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH kazao je da je saradnja sa institucijama iz regiona od izuzetnog značaja u oblasti sistema spašavanja.

„Preventiva je jedna od ključnih stvari u oblasti spašavanja i sistem ranog upozoravanja i u mnogome će pomoći brčanskoj Civilnoj zaštiti u slučaju pojave većih klizišta, jer na taj način na vrijeme ćemo upozoriti građane i zaštititi ih”, dodao je Bratić.

Vanja Piperac Vlačić, viši stručni saradnik u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu kazala je ovom prilikom da se u cilju suzbijanja opasnosti od pomjeranja zemljišta trenutno u južnom dijelu Distrikta realizuju radovi na sanaciji nekoliko riječnih korita.

Projekat „RESPONSE„ čiji je cilj uspostavljanje sistema ranog upozorenja od pojave klizišta i bujičnih tokova se realizuje u saradnji sa Hrvatskim geološkim institutom iz Zagreba i Zavodom za geološka istraživanja iz Podgorice u Crnoj Gori.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У току санација 8 клизишта

Дејана Крстић

Klizišta u Tuzlanskom kantonu ugrožavaju stambene objekte

Radio Brčko

Brčko: Patronažna služba na godišnjem nivou bilježi više od 2.000 previjanja

Mirsad Zahirović