RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održano predavanje za srednjoškolce u okviru kampanje Oružje ne štiti oružje ubija

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH održali su danas predavanje za učenike završnih razreda Javne ustanove Poljoprivredna i medicinska škola u nastavku kampanje pod nazivom “Oružje ne štiti, oružje ubija”.

Kampanja se realizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta “Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini” (PILLAR), a osim Policije Brčko distrikta BiH provode je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova.

Cilj kampanje je podizanje svijesti kod populacije mlađih osoba o opasnostima i posljedicama koje uzrokuje upotreba vatrenog oružja, pa su danas učenicima podijeljeni promotivni materijali sa porukama kampanje:

  • Nesreća ne bira mjesto i vrijeme i ne dešava se “tamo nekome” i “negdje drugo”,
  • Upotreba vatrenog oružja ima za posljedicu smrt, povrede i psihološke traume,
  • Oružje nije snaga, nego slabost, s oružjem se ne pokazuje hrabrost, nego nemoć i strah.

Podaci ministarstava unutrašnjih poslova u BiH govore da su nesretni slučajevi uzrokovani vatrenim oružjem podjednako česti u svim dijelovima BiH. Zakoni u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog ko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu, tako da se takvo oružje može dobrovoljno predati pozivom na 122 nadležnoj policijskoj agenciji u Bosni i Hercegovini – bez straha od sankcije, baš kao i vatreno oružje, municija i eksplozivne naprave odloženi na javnim mjestima ili površinama.

Pojekat PILLAR se realizuje u okviru incijative Mapa puta 2024 za održivu kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koju finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dr. Sinanović u Brčkom održao predavanje o mogućnostima liječenju distrofije

Suvad Alagić

Brčko: Prezentiran EMIS sustav za upravljanje procesima osnovnog i srednjeg obrazovanja

Sandra Živković

Brčko: Održano stručno predavanje za oboljele od neuromišićne distrofije

Sanita Jerković Ibrahimović