RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Pokrenuta inicijativa da u trgovinama radno vrijeme nedjeljom bude najduže do 15 sati

Tokom prijepodnevnog zasjedanja zastupnici brčanskog Parlamenta su, kroz proceduru prvog čitanja, pustili nekoliko izmjena i dopuna zakona, no zasigurno je najvažnije „zeleno svijetlo“ na novi Zakon o javnoj imovini Distrikta. Na samom otvaranju zasjedanja, u okviru zastupničkih pitanja, zastupnici PDP-a pokrenuli su inicijativu da u trgovinama radno vrijeme, nedjeljom, bude najduže do 15 sati.

Siniša Golić

„Ova inicijativa je sasvim logična jer je rad u trgovinama veoma naporan, pa smo za prvu fazu, kroz ovaj prijedlog, željeli ukazati na potrebu da se bar radno vrijme nedjeljom ograniči do 15 sati. Svakako da podršku Sindikata Distrikta za ovaj prijedlog imamo, a istovremeno vjerujemo da rad trgovačkih radnji do 15 sati nedeljom neće naštetiti ni poslodavcima. Stoga očekujemo da ovaj naš prijedog brčanska Vlada pretoči u zvaničnu odluku, te uputi ka Skupštini na usvajanje“, istakao je predlagač i predsjednik PDP-a Brčko i zastupnik u Skupštini Distrikta Siniša Golić.

Među izmjenama i dopunama zakona koji su danas prošli prvo čitanje su oni o platama u javnim institucijama, pravosuđu i policiji, a tiču se prava na topli obrok u maksimalnoj visini od pet martaka po radnom danu, te će se primjena računati od prvog oktobra tekuće godine. Posebno je značajno da su zastupnici, u prvom čitanju, podržali novi Zakon o javnoj imovini, čije konačno usvajanje donosi, prije svega, ubrzavanje procedura neophodih za poslovne inicijative.

Esed Kadrić

“Ovim zakonom se rješavaju i pitanja koja su dugo na čekanju, a tiču se recimo diobenih bilansa između JZU “Zdravstveni centar” Brčko i JP “Komunalno“ s jedne i brčanske Vlade, kao titulara imovine, s druge strane“, rekao je u ime predlagača ovdašnje vlade, gradonačelnik Esed Kadrić.

Takođe, pomenutim zakonom se rješava, pored ostalog, i pitanje potpisivanja ugovora sa budućim vlasnicima stanova namijenjenih pripadnicima ARBiH i HVO-a, koja je poodavno sagrađena u Distriktu, ali i pitanja u vezi sa lokacijama za groblja, odnosno mezarja u Brčkom. Pomenuti novi zakon, gdje je posebno značajan institut zasebne odnosno direktne pogodbe će ,prije njegovog konačnog usvajanja biti analiziran na javno-stručnoj raspravi, koja je zakazana za srijedu 30. juna, od 17 sati, u velikoj sali Skupštine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Nastavljena 17. redovna sjednica Skupštine Brčko distrikta

Suvad Alagić

Zakon o radu Distrikta pred zastupnicima brčanskog Parlamenta

Admir Kadrić

Милић: Недопустиво да се Закон о празницима односи само на запослене у институцијама

Radio Brčko