RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Osnovni sud odredio jednomjesečni pritvor uhapšenima u akciji “CER”

Odlučujući ponovno o prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH da se odredi pritvor osumnjičenim licima D.Š., N.H. i A.B., koja su slobode lišena u policijskoj akciji kodnog naziva „CER“, Osnovni sud Brčko distrikta BiH, danas, dana 03.10.2019. godine, donio je rješenje kojim je osumnjičenima odredio jednomjesečni pritvor u koji će se uračunati vrijeme koje su do sada isti proveli u pritvoru, jer je utvrdio da su ispunjeni uslovi za određivanje pritvora koje propisuje odredba člana 132. Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH.

Uvažavajući uputstva iz ukidajućeg rješenja Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, svaki od troje osumnjičenih saslušan je u prisustvu svog branioca, koji su im postavljeni iz reda advokata Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH, imajući u vidu činjenicu da se brčanski advokati nalaze u totalnom štrajku i da nisu obezbijedili ni minimum uslova rada, što je dovelo do toga da se ne odazivaju na bilo kakve pozive suda, pa ni za obavljanje advokatske djelatnosti kada je to u interesu stranke. Od ovakve prakse, advokati nisu odstupili ni u ovom slučaju, budući da je brčanski advokat Jovanović Siniša, nakon što je po zahtjevu osumnjičenih D.Š. i A.B., od strane Osnovnog suda Brčko distrikta BiH danas pozvan da pristupi pred sud i da navedenim licima bude branilac, odbio da dođe i brani navedena lica pravdajući se navodima da se nalazi u štrajku.

Poštujući uputstva iz ukidajućeg rješenja Apelacionog suda Brčko distrikta BiH i primjenom Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH i relevantnih odredbi Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i Ustava Bosne i Hercegovine, postupajući na ovakav način, Osnovni sud Brčko distrikta BiH je u ovim vanrednim okolnostima, zaštitio kako prava pojedinca na odbranu tako i interes javne bezbjednosti, sprečavanja kriminala i zaštite prava i sloboda drugih građana Brčko distrikta BiH.

*“Preduzimanje bilo kojih radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.”

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Određen jednomjesečni pritvor službeniku Osnovnog suda Aladinu Biseru

Radio Brčko

Brčko: Pritvor osumnjičenom za bacanje bombe na “Dos Manos”

Radio Brčko

Brčko: Otkriven i pritvoren osumnjičeni zа paljevinu kuće u Dubravama

Radio Brčko