RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Policija upućuje apel građanima na oprez prilikom korištenja pirotehnike

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine podsjeća da je članom 18. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH propisano da će onaj ko pali pirotehnička ili eksplozivna sredstva na mjestima i na način kojim se izaziva uznemirenost građana, biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 100 do 1.000 konvertibilnih maraka. U vezi s tim, Policija Brčko distrikta BiH svako uznemiravanje građana na pomenuti način smatra prekršajem pa u skladu sa svojim nadležnostima, prekršajno i kažnjava lica koja počine isti.

Šef Policije Brčko distrikta BiH je dana 28.10.2021. godine na osnovu člana 22. stav (1) tačka d) Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH i člana 45 stav (3) Zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti gasova Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, donio odluku o maloprodaji i upotrebi pirotehničkih sredstava za zabavu klase dva na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u periodu od 15. novembra 2021. godine do 15. januara 2022. godine. Navedena odluka ne oslobađa pojedince od prekršajne odgovornosti za prekršaj iz člana 18. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

S obzirom na uobičajenu praksu upotrebe pirotehničkih sredstava u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, treba naglasiti da njihovu upotrebu treba svesti na najmanju moguću mjeru, te ih koristiti oprezno i na otvorenom. Sasvim je sigurno da se upotreba petardi i druge pirotehnike negativno održava na većinu građana, ali i životinje, jer izaziva stres i nelagodu, a nisu isključene i povrede koje mogu nastati.

Policija Brčko distrikta BiH postupa po konkretnim prijavama vezanim za probleme oko upotrebe pirotehnike ili neposrednim uočavanjem kada se korisnik pirotehnike upozori, a to se odnosi na sva lica koja na nepropisan način upotrebljavaju pirotehnička sredstva ili na mjestima gdje njeno korištenje nije bezbjedno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Ljetna policijska škola ove godine od 28. do 30. avgusta

Radio Brčko

Milić: Što hitnije utvrditi okolnosti pod kojima je izgorjelo auto poslanika Uroša Vojnovića

Radio Brčko

Супервизор за Брчко снажно подржао активности Полиције

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!