RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Položeni vijenci i cvijeće na Spomenik palim Jevrejima u Grčici

Članovi Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata 1941-1945 Distrikta, nastavljajući obilježavanje sedmice stradanja brčanskih Jevreja, danas su položiti cvijeće i vijence na Spomenik palim Jevrejima u MZ Grčica.

„U periodu od 9. do 15. decembra 1941. godine u Brčkom je ubijeno više od 400 Jevreja. Prvo veliko stradanje je bilo na mostu koji Brčko povezuje sa Gunjom, kada su ustaše ubile 168 osoba, da bi na današnji dan, prije 79 godina, na području MZ Grčica bilo pobijeno još 100 Jevreja“, rekao je pretsjednik SUBNOR-a Distrikta, Janko Vuković.

Vuković je, inače, dodao da je, u periodu od 10. do 17. decembra 1941. godine, značajan broj uglednih Srba iz Brčkog, takođe mučki ubijen, a njihova tijela bačena u rijeku Savu.

„Zbog svega rečenog, SUBNOR će i dalje nastaviti sa obilježavanjem pomenute sedmice stradanja, kako se nigdje, nikada i nikome, to više nebi ponovilo“, naglasio je Janko Vuković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Обижељен свјетски Дан борбе против рака

Миљана Ђурђевић

Započelo obilježavanje stradanja Jevreja u Brčkom tokom Drugog svjetskog rata

Admir Kadrić

Дан Републике Српске данас ће бити обиљежен у Брчком

Radio Brčko