RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Ponovno brojanje glasačkih listića nije donijelo promjene

Tokom vikenda, iz Brčkog je za Sarajevo, otpremljen ostak osjetljivog biračkog materija, odnosno glasački listići u vezi sa opštim izborima u Distriktu.

Komisija je od biračkih odbora, po okončanju glasanja, zaprimila 1.840 vreća, od kojih je 920 takozvanih obojenih vreća, u kojima su glasački listići po niovoima za koje su se birali predstavnici političkih subjekata.

“Opet, od tih 920 vreća, ponovo smo prebrojavali glasove iz 69 vreća, što na ukupan broj nije veliki propcenat i predstavlja sedam posto. Nakon ponovnog prebrojavanja, sedam procenata glasova birača u Distriktu, nije došlo do pomjeranja u redoslijedu političkih subjekata u odnosu na ranije objavljene nezvanične i preliminarne rezultate» rekla je predsjednica brčanske Izborne komisije, Andrea Mrkonjić.

Podsjetimo, postupak dodatnog prebrojavanja uslijedio je nakon izvršene validacije gdje su kontrolori utvrdili da su pojedini kandidati dobili više glasova od političkog subjekta koji ih je kandidovao, te zbog činjenice da je na određenim biračkim mjestima u biračkim kutijama bilo više listića od ukupnog broja utvrđenih važećih i nevažećih glasova.

Ovakvo dodatno prebrojavanje je uobičajeno, no ono se ranijih godina vršilo u Sarajevu, a sada je to u nadležnosti opštinskih, odnosno gradskih, izbornih komisija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Odluka o lokacijama izbornih mjesta na području Brčko distrikta

Radio Brčko

HSS: Podrška Čoviću zalog za buduću konstruktivniju saradnju između hrvatskih stranaka

Sanita Jerković Ibrahimović

Додик пожелио грађанима добро здравље без обзира за кога се опредијеле

Radio Brčko