RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Prekida lovostaja u Distriktu, makar i dvodnevnog, neće biti još najmanje za tri mjeseca

Lovostaj u Distriktu, na snazi je gotovo petnaest godina. U minulom periodu bilo je bar saglasnosti da se periodično, na nekoliko dana, angažuju ovdašnji lovci kako bi izvršili odstrel štetočina.

Prošle, kao i ove godine, to još uvijek nije usaglašeno.

U decembru mjesecu prošle godine je na sjednici brčanske Vlade, od strane resornog odjeljenja, kandidovana Odluka o organizovanom kontrolisanom odstrelu divljači u Distriktu.

Milenko Ninković

Odluka je sadržavala i Plan aktivnosti na odstrelu divlje svinje, šakala i lisice, jer uništavaju zasade na poljoprivrednom zemljištu, pa i okućnicama blizu šuma u Distriktu. Takođe su bili precizirani i datumi od kada prekid lovostaja odnosno odstrel predatora stupa na snagu odnosno lov treba obaviti.

„Prijedlog sam povukao sa sjednice da bi se dodatno usaglasili termini dvodnevnog ograničenog lova. Kako u ovom trenutku u stalnom radnom odnosu nije predviđenih osam lovočuvara, novi prijedlog Odluke o prekidu lovostaja bi mogao uslijediti tek nakon okončanja prijema lovočuvara, što praktično znači za oko tri mjeseca“, rekao je šef nadležnog odjeljenja Milenko Ninković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Odluka o lovostaju u Distriktu uskoro na sjednici brčanske Vlade

Admir Kadrić

Brčko: Za potrebe pošumljavanja privatnih šuma izdvoji se 25.000 KM godišnje

Emina Osmić-Hajdarević

Brčko: Pitanje lovostaja u Distriktu teško rješivo i naredne godine

Admir Kadrić