RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Za potrebe pošumljavanja privatnih šuma izdvoji se 25.000 KM godišnje

Planom gazdovanja šumama Pododjeljenja za šumarstvo i vodoprivredu brčanske Vlade predviđeno je pošumljavanje i šuma u privatnom vlasništvu na prostoru Distrikta. Vlasnici zahtjev za sadnice mogu podnijeti do početka septembra ove godine.

Odjeljenje za poljoprivredu, Pododjeljenje za šumarstvo i vodoprivredu brčanske Vlade, godišnje donacijama vlasnicima privatnih šuma u prosjeku pokrije oko osam hektara zemljišta, sa 15 do 20.000 sadnica, potvrdila je šefica resornog pododjeljenja Ljiljana Zenunović, istaknuvši da je iz godine u godinu interes sve veći.

“Zahtjeve primamo tokom godine sve do devetog mjeseca, gdje zainteresovani vlasnici šuma navode vrstu i količinu šumskih sadnica kako bi realizovali pošumljavanje”, pojašnjava Zenunović.

Godišnje se za potrebe pošumljavanja iz budžeta Distrikta izdvoji 25.000 KM, kazala je Zenunović, dodavši da je, zbog sve većeg interesovanja, resorno odjeljenje tražilo uvećanje navedenih sredstava, kako ne bi došlo do prenošenja zahtjeva iz jedne u drugu godinu, što se do sada dešavalo.

“Uglavnom se obraćaju oni koji su radili sječe ili ako im je parcela bila pod požarom ili se desila bespravna sječa”, dodala je Zenunović, pojašnjavajući koji su to razlozi vlasnika da apliciraju za besplatne sadnice.

Do sada se prijavilo 30 vlasnika, kaže Zenunović, napomenuvši da se po jednom zahtjevu može dobiti maksimalno 1.000 sadnica.

“Iznad 1.000 komada sadnica morao bi se raditi projekat pošumljavanja. Tako da vlasnici šuma uglavnom podnose zahtjev u prosjeku, za 500 sadnica”, precizirala je šefica resornog odjeljenja.

Vlasnici, koji dobiju sadnice, dužni su da ih u naredne dvije godine održavaju, podsjetila je Zenunović, dodavši da resorno odjeljenje kontinuirano prati stanje zasađenih površina kako bi ocijenili uspjeh pošumljavanja.

“Imali smo slučajeve da je na parcelama uspjeh bio i do 100%, međutim, imali smo i parcela gdje je uopšte nije došlo do uspješnog pošumljavanja uglavnom zbog suše, a dešavalo se i to da se sadnice oštete prilikom deminiranja”, rekla je Zenunović.

Sam značaj pošumljavanja je i u tome što se šumski potencijali mogu koristiti u turističko-ekonomske, te privredno-razvojne svrhe, pa je stoga značajno da na kvalitetan način održavamo oko 3.000 hektara pod ingerencijama brčanske Vlade, i blizu 8500 hektara šuma u privatnom vlasništvu na prostoru Distrikta, zaključuje Ljiljana Zenunović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Tokom ljeta realizovano više projekata na sprečavanju novih poplava

Mirsad Arnautović

Četrnaesta protugradna stanica u Brčko distriktu

Admir Kadrić

Brčko: Zabilježeno 60 slučajeva nelegalne sječe šuma

Gorana Antić