RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Preporod organizovao promociju albuma “Sevdah i klasika”

Bošnjačka zajednica kulture Preporod Brčko sinoć je organizovala promociju albuma „Sevdah i klasika“  sopranistice Dženane Huseinagić i pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić.

Dženana Huseinagić, sopran i Dženana Šehanović Sarajlić, klavir spojile su, na prvi pogled, nespojivo. Predstavljajući fuziju različitih žanrova, obuhvatile su djela kompozitora sa Balkana, s akcentom na kompozitore iz Bosne i Hercegovine. Sevdalinke obrađene u duhu klasične muzike dobile su novu dimenziju, ali je zadržana njihova osnovna struktura, oblik i melodija.

„Smatram da je sevdah dio našeg identiteta i nešto što se treba njegovati a s obzirom da smo se ja i kolegica školovale za klasičnu muziku došle smo do zaključka da trebamo da spojimo te dvije  ljubavi u jednu cjelinu a to je zapravo sevdalinka sa elementima klasične muzike“ kazala je u izjavi za Radio Brčko sopranistica Dženana Huseinagić.

Foto: Mirsad Arnautović

„ Snimajući ovaj album kombinujući sevdah i klasičnu muziku nas dvije smo se odlučile da hrabro kročimo jednim novim putem a ne dobro znanim i utabanim stazama i mislim da nismo pogriješile u tome „ kazala je pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić.

Ona je dodala da je publika odlično reagovala na ovaj spoj dva bezvremenska muzička pravca te da su već dobile pozive za gostovanje u Istambulu, Norveškoj i Beču a 26. narednog mjeseca promocija albuma će biti održana i u Banskim dvorima u Banjaluci.

Foto: Mirsad Arnautović

Promotor albuma je bio Nedžad Salković poznati interpretator sevdalinki i narodnih pjesama.

Koncert “Sevdah i Klasika” je održan na platou ispred Doma Islahijeta u Brčkom a pokrovitelj je bio Gradonačelnik Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Prezentiran projekt za adaptaciju zgrade za dječju i adolescentnu psihijatriju

Radio Brčko

Preporod Brčko: Dvije stotine polaznika uspješno završilo kurs stranih jezika

Mirsad Arnautović

U brčanskom “Preporodu” radionicom obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Radio Brčko