RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoSport

Brčko: Promovirana knjiga Fadila Redžića – “Sport u Brčkom 1919-2019”

Sinoć je u velikoj sali brčanskog Doma kulture promovirana knjiga Brčaka Fadila Redžića – Dileta, “Sport u Brčkom 1919-2019”.

Redžić je, u izjavi za medije, kazao da je presretan, istakavši da je na knjizi radio oko pet, a da je na izdavanje čekao 10 godina.

– Pripremajući ovu knjigu obavio sam mnogo razgovora sa sudionicima sporta od 1919. do 2019. godine. Naišao sam na veliko razumijevanje i dobio sam dokumente i podatke, i to autentične, koji su sada dio knjige – naglasio je on.

Naveo je da se u ovoj knjizi nalazi preko 1.450 fotografija, te da se u njoj pojavljuju imena od 12 do 13 hiljada sportista.

Brčko rasadnik sporta

– Interesantno je bilo da je naš grad bio rasadnik sporta. Ja sam jedan od zagovornika da se stara slava FK Jedinstva vrati tamo gdje mu je mjesto. Dosta je fudbalera i ostalih sportista predstavljalo ovaj grad i bilo njegovi ambasadori. Mnogi su iz Jedinstva otišli u veće klubove, poput Dinama, Crvene zvezde i Sarajeva. Odbojkaši su proslavili ovaj grad i nadam se da u naredno vrijeme neće biti formiranja duplih klubova. Treba da se izgradi stadion, velika sportska dvorana koja bi bila univerzalna i služila svima te plivački bazen. A to ovaj grad i zaslužuje – naglasio je Redžić.

Knjiga, čiji izdavač je Književni klub Brčko, štampana je u 500 primjeraka uz finansijsku pomoć prof. dr. Edvina Derviševića, kojem se autor i ovom prilikom zahvalio.

– Stari sportisti i novinari tvrde da nakon 60 godina svoga rada imaju jedno od najboljih grandioznih sportskih djela i ovo još do sada u bivšoj Jugoslaviji nije niko izdao – istakao je Dile.

Knjiga “dio nas”

Dervišević je podsjetio da je i on bio brčanskog sporta prije 30-ak godina, te naglasio da je ova knjiga “dio nas”.

– Parafrazirat ću rečenicu: “Soba bez knjige je kao tijelo bez duše”. A ja bih rekao: brčanska soba bez ove knjige je kao Brčak bez duše. Mislim da je napravljena jedna prava stvar, ona je sjećanje na jedno lijepo doba. Ja sam na to ponosan kao Brčak na ovu knjigu, jer kroz sport i mi kao pojedinci i naš grad smo dobili mnogo. Juče (ponedjeljak) sam u Banjaluci držao predavanje pred 500 ljudi i svima sam rekao za ovaj projekat i svi su bili oduševljeni – izjavio je on.

Na promociji knjige u solidno ispunjenoj sali Doma kulture, pored Redžića i Derviševića, govorili su i doajeni sportskog novinarstva u Bosni i Hercegovini Sead Hadžijahić i Nikola Bilić, proslavljeni brčanski odbojkaš Mehmedalija Žilić, predsjednik Književnog kluba Brčko Šefko Kaloper te moderator Muhamed Mujkić.

Izvor teksta i fotografije: OTISAK.BA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom upriličena promocija knjige „Čitanje pisanja“ autora Duška Pevulje

Sandra Živković

Brčko: Promocija knjige “Putopis hadži hafiza Zaim-efendije Huskanovića” u nedjelju od 18:30 sati

Radio Brčko

Brčko: Promovisana knjiga Momčila Krajišnika „Kako se rađala Republika Srpska“

Radio Brčko