RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Promovisana knjiga Ibn Hazma “Golubičina ogrlica”

dav

Pred ljubiteljima pisane riječi sinoć je, u organizaciji brčanskog „Preporoda“ i Medžlisa Islamske zajednice, promovisana knjiga Ibn Hazma „Golubičina ogrlica“.

Ova knjiga je novo izdanje nakon 1987. godine sa izvornog arapskog jezika.

Profesor Hilmo Neimarlija, koji je napisao pogovor za knjigu, ističe da je „Golubičina ogrlica“ jedno od najznačajnijih djela u svjetskoj književnosti o ljubavi.

“To je pohvala ljubavi u kojoj se, na izuzetan način, uznosi “čudo ljubavi”, kao božje davanje i princip života, zatim kao izazov života za mišljenje i pronicanje, ali, kroz konkretne slučajeve i primjere, i kao izazov za književnost i pjesništvo”, rekao je profesor Neimarlija.

Ibn Hazm je najznačajnija ličnost muslimanske Španije 11. vijeka i prvi svestrani genij islama na Zapadu. Proveo je nemiran život, koliko zbog krvavih obračuna i smjena u španskom Hilafetu, toliko i zbog svojih stavova i “nemilosrdnoga” jezika.

Poslije 1026. god. posvećuje se isljučivo pisanju svojih djela i umire na porodičnom imanju. Djelo “Golubičina ogrlica” napisao je kao pismo jednom svome prijatelju u kome mu odgovara na njegovo traženje da mu napiše nešto o ljubavi.

Napisao ga je u standardnim stilskojezičkim obrascima i u dva paralelna toka. U jednom toku se govori o filozofskom problemu ljubavi, a u drugom toku ti se filozofski pogledi potkrjepljuju primjerima iz života.

Ibn Hazm priča svoju životnu priču, svoje doživljaje i ljubavne situacije, ali i priče drugih, često poznatih ličnosti muslimanske Španije. On, dakle, ne izmišlja te ljubavne zgode, nego ih samo spašava od zaborava i njima potvrđuje svoje poglede.

Izvor: “Radio Brčko”, dr. Džemaludin Latić

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom predstavljena najnovija knjiga Sare Sabri

Mirsad Arnautović

Započelo obilježavanja 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Brčkom

Suvad Alagić

Merita i Hektor svojim izvedbama oduševili brčansku publiku

Radio Brčko