Brčko

Brčko: „Proni“ realizovao obuku za mlade o pomirenju

“Proni” centar za omladinski razvoj juče i danas u Brčkom realizovao je obuku o pomirenju za mlade učesnike iz svih dijelova BiH kroz realizaciju projekta „Ujedinjeni za mir“.

Cilj projekta je da se kroz obuku i online istraživanja donesu određene preporuke o pomirenju koje će biti predstavljene na konferneciji donosiocima odluka u Banja Luci krajem oktobra, kazao je menadžer omladinskih klubova “Pronija”, Harun Šabanović.

„Brčko distrikt važi za jedan od gradova mira, tolerancije i suživota, međutim, u drugim dijelovima BiH nije tako. Nama je teško povjerovati u to jer živimo u istoj državi. Tako da će ovaj projekat i istraživanje pokazati trenutno stanje i šta to treba da se uradi da bi se mir i pomirenje unaprijedili. Samo smo vremenski odmakli od rata ali još se osjećaju neke posljedice na kojima treba da radimo svi“, istakao je Šabanović.

Učesnica ovog projekta iz Banja Luke Milena Matić pojasnila je da su prvi dan obuke razgovarali o tome šta zapravo znači mir, tolerancija, pomirenje, dok su se danas pripremali za istraživanje putem društvenih mreža koje će raditi u narednom periodu.

Naida Stupar iz Zenice, koja je također učesnik ove dvodnevne obuke, istakla je da njena i današnje genereacije ne žele da razmišljaju kao generacije prije koje su na žalost doživjele posljednji rat, naglasivši i da se danas živi u strahu kao posljedici istog.

„Uporno pričamo o miru i pomirenju ali niko ne razumije da taj strah u kojem živimo je zapravo neznanje opraštanja i izvinjenja. Jednostavno živimo u tolikoj sebičnosti i jednostavno takvi su nam sistem i država. Jer kao što je Albert Ajnštajn je jednom rekao „Peace cannot be kept by force; it can only be achieved by understanding“,  što znači da mir ne može biti izdržan nekom silom već da svi trebamo da se razumijemo“, dodala je Stupar.

Projekat „Ujedinjeni za mir“ podržan je od strane Evropske unije, a dio je velikog prohejta „Divided past – Joint future“ kojeg sprovodi Omladinski komunikativni centar iz Banja Luke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button