RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Prvi ovogodišnji javni poziv za obnovu stambenih jedinica već u januaru

Odjeljenje za izbjegla raseljena lica i stambena pitanja brčanske Vlade, već tokom ovog mjeseca raspisaće javni poziv za obnovu ratom razrušenih domova na području Distrikta.

„U narednih petnaestak dana objavićemo prvi javni poziv za jedan od tri velika projekta koji će biti realizovani ove godine. Riječ je o projektu obnove ratom razrušenih stambenih objekata“, rekla je šefica Odjeljenja za izbjegla raseljena lica i stambena pitanja brčanske Vlade, Ljubica Ilić.

Ljubica Ilić

Inače, već su budžetski u ovoj godini na kodu Odjeljenja rezervisana sredstva od ukupno 600.000 maraka, a za očekivati je da kroz predstojeće rebalanse budžeta, ovaj iznos bude i uvećan.

Tehnički postoje mogućnosti da odjeljenje raspiše sva tri javna poziva među kojima je i onaj o stambenom zbrinjavanju lica koja žele da se integrišu u lokalnu zajednicu, no zbog lakšeg apliciranja, odlučeno je da se pozivi „ne preklapaju“ odnosno da idu jedan za drugim.

„Tokom ove godine, pored pomenutih, provešćemo i takozvani CEB II projekat, namijenjen osobama koje su u kolektivnim centrima, odnosno onima koji spadaju u takozvane socijalne kategorije.

“U tom kontekstu predviđena je sanacija osam kuća, kao i potpuna obnova odnosno izgradnja dvije do tri kuće, licima iz pomenute kategorije“, naglasila je Ilić.

Kad je riječ o CEB II projektu u resornom odjeljenju, već privode kraju izradu neophodne projektne dokumentacije i vjeruju da će do polovine tekuće godine okončati sve potrebne procedure te izvođače radova uvesti u posao.

Inače, Odjeljenje za izbjegla raseljena lica i stambena pitanja brčanske Vlade je u minuloj godini realizovalo sve planirane projekte odnosno u potpunosti utrošilo svih predviđenih 1.400.000 maraka budžetskih sredstava.

„Kroz pomenute projekte, koji se nastavljaju i ove godine, u 2021. smo po različitim osnovama riješili ukupno osamdeset aplikacija za stambena pitanja koje su ispunjavale uslove javnih poziva, a podnosioci tih aplikacija su stanovnici Brčko distrikta BiH“, zaključila je Ljubica Ilić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Финансирање НВО и мјесних заједница само путем јавног позива

Дејана Крстић

Objavljen Javni poziv za oslobađanje plaćanja zakupnina poslovnog prostora u vlasništvu Distrikta

Radio Brčko

Raspisan Javni poziv za obnovu objekata s ciljem povratka u Brčko distrikt

Mirsad Arnautović