RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Reprezentativno veče učača Kur'ana, ilahija i kasida

Veče učenja Kur'ana ilahija i kasida, upriličeno sinoć u džamiji Ćoseti, bila je završna svečanost ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacije „Ti si ruža dženetska“ kojom je Medžlis islamske zajednice Brčko, obilježio mjesec rođenja božijeg poslanika Muhameda..

Više od 400 vjernika i to ne samo iz Distrikta, već i iz susjednih opština, te Republike Hrvatske, dupke su napunili džamiju u Ćosetima, kako bi, čineći seždu jedan drugom na leđima, klanjali akšam namaz, a onda čuli učače ilahija i hafize Kur'ana i to Mustafu Isakovića, Šefika Delića, Ismajla Čehića, Samira Hodžića, Kemala Mehića, Mustafu Mujkića, te glavnog imam Medžlisa Zagreb hafiza Aziza Alilija, kao i profesora dr Mevludina Dizdarevića, koji se prigodnim vazom obratio prisutnima.

“Vešerašnji događaj je zasuigurno jedan od najznačajniji u istoriji džemata Ćoseti i stoga nam je velika čast i zadovoljstvo što imamo priliku da vas, na ovaj način, ugostimo. Posebno bi se zahvalio hafizu Azizu Aliliju koji je iz Zagreba stigao među nas”, rekao je imam džamije u Ćosetima, Faruk efendija Alić.

Kako god su okupljeni bili oduševljeni istupima vrhunskih učača Kur'ana, tako ni oni sami nisu krili zadovoljstvo što su dio cijelog događaja.

“Neprocjenjivo je važno da se među nama nalaze i veoma mladi ljudi, odnosno djeca koja nas pažljivo slušaju, a istovremeno srca svih nas zaigraju kad izgovaramo Kur'anske ajete, i stoga mi je izuzetno drago da sam večeras bio u Ćosetima,” rekao hafiz Aziz Alili.

Ova veče bila je završna u okviru svedčanosti “Ti si ruža dženetska” koju je Medžlis islamske zajednice Brčko organizovao u povodu rođendana posljednjeg Alahog poslanika Muhameda.

“Ovakve svečanosi osvježe dušu i relaksiraju duhovne horizonte što i jeste jedan od primarnih ciljeva cijele manifestacije čiji je reprezentativni dio i ovo veče Kur'ana, ilahija i kasida”, rekao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Brčko, magistar Mustafa efendija Gobeljić.

Inače, sinošnjem događaju prisustvovali su i čelnici ovdašnje izvršne i zakonodavne vlasti, predvođeni predsjednikom Skupštine Distrikta, Esedom Kadrićem.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Manifestacija “Ti si ruža džennetska” završena promocijom romana “Ptice bijele” i mevludskom svečanošću za žene

Radio Brčko

Brčko: U sklopu “Ruže džennetske” organizirana akcija darivanja krvi

Sandra Živković

Počinje manifestacija “Ti si ruža džennetska”

Mirsad Arnautović
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!