RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Sportskim danom škole obilježile Dan učitelja

Međunarodni Dan učitelja koji se u preko 100 zemalja svijeta obilježava na današnji datum, obilježen je i u Brčko distriktu BiH na način da je u svim školama za učenike i nastavnike danas organizovan Sportski dan.

Šef Odjela za obrazovanje Senad Osmanović istakao je da se na ovaj dan želi istaći važnost obrazovanja, te da Distrikt ima oko 1000 učitelja i nastavnika.

„Obrazovanje je jedna sveta dužnost i svaki učitelj to treba tako da prihvati. Kaže se da dobar učitelj inspiriše svoje učenike da bi postigli odlične rezultate. I danas učitelji daju maksimum od sebe i trude se da naša djeca budu svakim danom što bolja“, naglasio je Osmanović.

Nastavnik matematike u Drugoj osnovnoj školi, Snežana Lukić, koja iza sebe ima skoro 26 dugih godina staža, istakla je da radi posao koji voli i da bi kada opet morala da bira, izabrala opet isto.

“Za svih ovih 26 godina ja uvijek doživljavam isto, djeca su uvijek djeca. U suštini sve je isto i prije i sad. Uvijek ima dobrih i slabih učenika, uvijek se dešavaju problemi ali se i rješavaju. Ja i dalje doživaljavam da je škola prvo vaspitna pa onda obrazovna ustanova. Ako neko hoće biti iskren, pravedan i realan reći će da je učitelj zaista temelj jednog društva. Najveća mi je nagrada kada poslije sretnem svoje učenike koji su odrasli ljudi i kažu mi koliko im je značilo ono šta su naučili kod mene”, istakla je Lukić.

Vjeroučitelj islamske vjeronauke Suad Behlulović, mlađi kolega nastavnice Lukić, iza sebe ima devet godina radnog staža, mišljenja je da obrazovni proces u ovom savremenom dobu nije prepoznat kao nešto što je od posebnog društvenog značaja.

“Živimo u takvom društvu gdje je sistem vrijednosti poremećen, pa evo nadamo se da će nekad i obrazovanje generalno doći na nivo društvenog značaja koji zaslužuje. Govoreći o nekadašnjem odnosu učenika prema učiteljima prije i sad, po meni taj odnos se dosta promjenio, u smislu da su djeca prije imala mnogo više poštovanja dok su danas mnogo više slobodnija, jer danas im se mnogo više govori o pravima nego o dužnostima”, pojasnio je Behlulović.

Jedna od učenica ove škole Ana Ivanek, istakla je da smatra da je današnji dan jedna velika nagrada za sve, i učenike i nastavnike.

Povodom Dana učitelja večeras će biti održana i Svečana akademija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Učenici Osnovne muzičke škole – gosti emisije za mlade “Teens”

Radio Brčko

U saradnji sa „Save the children“ relizovana tri projekta u školama

Sanita Jerković Ibrahimović

Ernad Osmić: Nastavno osoblje može biti kreativno

Sanita Jerković Ibrahimović