Brčko

Brčko: Što donosi novi Zakon o udruženjima i fondacijama?

Nedavno je donesen i na mrežnim stranicama Vlade Brčko distrikta javno objavljen Prednacrt Zakona o udruženjima i fondacijama Distrikta, kojim bi se sistematski trebala urediti, regulirati i definirati ova veoma važna oblast koja je od izuzetnog društvenog značaja za našu lokalnu zajednicu.

Prednacrtom ovog zakona predviđa se financiranje projekata udruženja prema javnom pozivu, odnosno onih projekata za koje se utvrdi da su od javnog interesa. Anica Radić Savić, šefica Pododjela za podršku mjesnim zajednicama ističe da će ovim zakonom dodatno biti precizirana pitanja nadležnosti organa udruženja i fondacija, odnosno obveznih elemenata koje mora sadržavati osnivački akt i statut.

„Novim Zakonom o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta BiH definirano je i preciznije reguliranje pitanja koje se odnose na registraciju stranih i međunarodnih udruženja i fondacija te preciznije i strožije definiranje prekršajnih odredaba i njihovo usaglašavanje sa Zakonom o prekršajima Brčko distrikta“, rekla je Radić Savić.

Zakon, također, predviđa i uvođenje odredbe koja detaljnije definira postupak osnivanja i registraciju udruženja i fondacija, kao i uvjete članstava te prestanak njihovog rada.

Anica Radić Savić, šefica Pododjela za podršku mjesnim zajednicama

„Trenutno je nedovoljno razrađena regulacija u pogledu članstva u udruženjima građana i fondacijama, odredbe koje se odnose na prestanak i brisanje iz registra kroz dodavanje novih razloga za prestanak udruženja i fondacije uslijed neaktivnosti, a naročito kada je riječ o primjeni odredaba koje regulišu stečajni i likvidacioni postupak“, ističe Radić Savić.

Kao važnu odredbu novog Zakona o udruženjima i fondacijama, Radić Savić je istaknula uspostavljanje mjesta Inspektora za udruženje i fondaciju, kao novog organa.

Trenutno je otvoren Javni poziv za dostavu komentara na Prednacrt Zakona o udruženjima i fondacijama, gdje organizacije civilnog društva, kao i zainteresirana javnost mogu dostaviti prijedloge i komentare o ovom Zakonu najkasnije do 22. lipnja tekuće godine, a sve u cilju upotpunjavanja i izrade što kvalitetnijeg Zakona čija bi primjena osigurala najpozitivnije moguće efekte i dobrobit u ovoj lokalnoj zajednici.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi

Povezani članci

Back to top button
Close