Brčko

Brčko: Poziv na oprez zbog zmija i krpelja

Higijensko epidemiološka služba u Brčko distriktu sve češće zaprima prijave građana o pojavi zmija u  naseljenim dijelovima grada.

Šefica ove službe prim.dr Mirjana Kuzmanović pozvala je sve stanovnike Distrikta na oprez prilikom boravka u prirodi ali i na svim drugim mjestima koja nisu primjerno očišćena i pokošena.

Dr. Kuzmanović je istakla da se zadnjih godina sve češće dešava da su pacijenti nakon uboda krpelja pozitivni na bakteriju boreliju burgdorferi koja može prouzrokovati zdravstvene komplikacije i dovesti do Lajmske bolesti, koja zahvata prvenstveno kožu, a zatim srce, zglobove i centralni nervni sistem.

Ona je apelovala na sve roditelje da nakon boravka u prirodi pregledaju odjeću ali i kompletno tijelo svoje djece.

Ukoliko se ipak desi da nakon vađenja krpelja i dalje ostane otok i crvenilo na tijelu dr. Kuzmanović ističe da se u takvim slučajevima moraju izvršiti i dodatne zdravstvene pretrage.

Iz ove službe su potvrdili da se sa prvim toplijim danima očekuje i veća pojava komaraca na području Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi

Povezani članci

Back to top button
Close