RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vlada odobrila treći dio granta za NVO u iznosu od oko 140. 000 KM

Vlada Brčko distrikta usvojila je i treći dio Programa utroška sredstava sa pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2020. godinu u Odjelu za stručne i administrativne poslove – Pododjel za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama.

Šef Odjela, Srđan Blažić kazao je da ukupna sredstva za ovaj dio programa iznose 140.300 KM za 24 mjesne zajednice i druga udruženja građana.

Tokom ove sedmice očekuje se potpisivanje ugovora kako bi se moglo krenuti u realizaciju ovog programa utroška sredstava za NVO.

Srđan Blažić

U budžetu na 2020. godinu, pored 78 mjesnih zajednica nalaze se i sredstva za rad humnitarnih, udruženja koja su proistekla iz proteklog rata i drugih NVO.

„Određen broj udruženja, pa i mjesnih zajednica, nisu uspjeli opravdati sredstva u predviđenom roku do 30.09. ili su dostavili nepotpune izvještaje koji nisu u skladu sa njihovim utroškom sredstava“, pojasnio je Blažić i dodao da to svakako govori da, novi Zakon o udruženjima i fondacijama i potpuno nova politika Vlade prema nevladinom sektoru, trebaju učiniti krajnje transparentno stanje u ovoj oblasti. Novi zakon o budžetu koji stupa na snagu 01.01.2021. godine propisuje jasno da udruženja neće dobiti sredstva u narednih pet godina ukoliko ne opravdaju sredstva.

Prije nego novi zakon stupi na snagu, traže se rješenja za one mjesne zajednice i udruženja koji nisu dobili sredstva, kako isti ne bi prestali sa radom i kako ne bi došlo do njihovog gašenja.

Za rad MZ, NVO i UG u Brčko distriktu ove godine plasirano je oko 700.000 maraka, što je daleko više u odnosu na druge lokalne sredine u BiH, pa i šire.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uručene plakete volonterima godine Brčko Distrikta

Suvad Alagić

Odbojkaški teren u EŠ naselju u novom ruhu na ljeto

Radio Brčko

Emisija “Iz skupštinskih klupa” – Gost Srđan Blažić

Radio Brčko