RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Teče regulacija korita Brke u gradu

Nakon prijeratnog završetka regulacije toka rijeke Brke u dužini od 1,5 km uzvodno od ušća u Savu, ovaj posao je nastavljen regulacijom novih 710 metara korita Brke u gradskoj zoni.

Ljiljana Zenunović, šefica Vladinog Pododjela za šumarstvo i vodoprivredu je za “Radio Brčko” kazala da je iz IPP-a fondova EU za posao regulacije dijelova korita rijeke Brke, nakon velikih poplava iz 2014. godine, obezbijeđeno oko 2,1 miliona KM, za ovu fazu poslova, a radovi su započeli 19. oktobra.

Cilj projekta je povećanje stepena zaštite od poplava okolnog područja, kako ljudi tako i prirodnih dobara.

Zatvaranje finansijske konstrukcije za regulaciju ovog dijela korita rijeke Brke omogućeno je iz IPA sredstava EU, a čitavu proceduru je provodila Delegacija EU u BiH u Sarajevu.

Radovi se provode na potezu od „Ženske ćuprije“ do mosta na Klancu, a podrazumijevaju geomehaničko čišćenje korita za postavljanje betonskih ploča, što će sem uređenijeg korita imati i pozitivne eko – efekte na okoliš.

Rok za izvođenje radova je godinu dana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ogrjevno drvo iz šuma u vlasništvu Distrikta moguće otkupiti za 40 KM

Emina Osmić-Hajdarević

Brčko: Za potrebe pošumljavanja privatnih šuma izdvoji se 25.000 KM godišnje

Emina Osmić-Hajdarević

Brčko: Uskoro podjela sadnica za pošumljavanje šuma u privatnom vlasništvu

Gorana Antić