RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U Brezovom Polju svečano otkriveno spomen obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata

Današnje svečano otkrivanje spomen obilježja šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. u brčanskoj mjesnoj zajednici Brezovo Polje započelo je učenjem tevhida u mjesnoj džamiji.

Hajrudin Ljuščić, predsjednik MZ Brezovo Polje

Nakog toga uslijedilo je obraćanje velikom broju prisutnih građana Brezova Polja i Brčkog, predstavnika izvršne i zakonovadne vlasti, te članova mnogobrojnih boračkih i udruženja civilnih žrtava rata i političkih partija i stranaka, koji su položili vijence i proučili fatihu šehidima i stradalim civilima Brezovog Polja, Brčkog i BiH.

Osman ef. Kavazović, umirovljeni imam džamije Azizija u Brezovom Polju

Predsjednik MZ Brezovo Polje Hajrudin Ljuščić kazao je da je na današnji dan 17. juna 1992. godine, koji treba da nas stalno podsjeća na ono što nas je tada snašlo, stanovništvo Brezova Polja pokupljeno, civili ubijani, a muškarci odvođeni u logore.

U proteklom ratu Brezovo Polje dalo je 13 šehida, a smrtno je stradalo 12 civila.

Spomen obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u Brezovom Polju prigodnim riječima otkrio je gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, uz poruku da postoje datumi u historiji koji se ne smiju zaboraviti, koji su moraju ovjekovječiti, sačuvati materijalna i pisana kultura sjećanja na te događaje, kako zbog nas preživjelih, tako i zbog naše djece i naših potomaka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Plaža u Brezovom polju turistički potencijal Brčko distrikta

Mirsad Zahirović

Još uvijek neriješena pitanja vode i kanalizacije u Brezovom Polju

Radio Brčko

Brčko: Vikendom oko 200 kupača na brezopoljskoj plaži

Sanita Jerković Ibrahimović