Ove spore ribe veličine čovjeka koje žive na velikim dubinama, nazivaju se i živi fosili i suprotne su od devize “živi brzo, umri mlad”. Te noćne ribe rastu neopisivo sporim tempom.

Ženke dostignu seksualnu zrelost tek u kasnim 50-im, navodi studija dok su mužjaci seksualno zreli od 40 do 69 godina. I možda najčudnije, istražitelji kažu da trudnoća kod tih riba traje oko pet godina.

Smatralo se da su ribe iz reda celakant (Cœlacanthus) koje postoje oko 400 miliona godina izumrle dok nisu nađeni živi primjerci 1938. kod Južne Afrike.

Naučnici su dugo vjerovali da ove ribe žive oko 20 godina. Ali primjenom standardne tehnike za određivanje starosti za komercijalne ribe francuski naučnici su izračunali da one žive blizu 100 godina, pokazuje studija objavljena u časopisu Karent Bajolodži (Current Biology) u četvrtak.

Te ribe spadaju u tako ugrožene vrste da naučnici mogu samo da proučavaju primjerke koji su već uhvaćeni i mrtvi.

Ranije su naučnici računali starost riba brojanjem velikih linija na određenoj skali za te ribe. Ali francuski naučnici su pronašli da propuštaju manje linije koje se mogu vidjeti samo upotrebom polarizovanog svjetla, što je tehnika koja se koristi za izračunavanje starosti komercijalnih riba.

Takvo svjetlo otkrilo je pet manjih linija za svaku veliku liniju. Naučnici su zaključili da manje linije bolje odgovaraju godini starosti ove životinje i to je ukazalo da je najstariji primjerak koji imaju star 84 godine.

Oni su tom tehnikom proučavali i embrione i izračunali da trudnoća traje pet godina kod tih riba.

Iako ove ribe nisu genetski povezane i pokazuju velike evolucione razlike one stare sporo kao druga bića u dubinama, kao što su ajkule i raže, rekli su naučnici. Oni ocjenjuju da su ribe možda razvile slične životne priče zato što dijele slično stanište.