RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U osnovnim školama započela procjena spremnosti djece za upis u prvi razred u školskoj 2023./2024. godini

Pododjel za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta danas je započeo s procjenom spremnosti djece za upis u prvi razred osnovnog obrazovanja u školskoj 2023./2024. godini.

Prema Zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju Vlade Brčko distrikta svake godine se u četvrtom i petom mjesecu vrši upis djece u prvi razred koja su do 1. travnja napunila šest godina.

„Testiranje djece koja trebaju biti upisana u prvi razred se vrši u školama pred komisijom koju čine školski psiholog, pedagog, logoped, oligofrenolog i nastavnik razredne nastave, dok se ljekarski pregled vrši u dječijem dispanzeru“, naglasila je Mara Matkić, predstojnica Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje

Prema njenim riječima roditelji će dobiti poziv iz škole o točnom terminu kada trebaju dovesti svoje dijete na testiranje, kao i termin kada trebaju otići s djecom u dječiji dispanzer na pregled kod liječnika.

Logopedica u Prvoj osnovnoj školi Brčko distrikta Lidija Kobelja kaže kako je razgovjetan i razumljiv govor najvažniji dio u obrazovanju svakog djeteta, ali u ovom slučaju nije presudan za upis djeteta u školu, te da se on kroz obrazovni sistem nadograđuje.

„Procjena logopeda nije nužna da bi se odlučilo da li je dijete spremno za školu ili ne, jer bilo je slučajeva da djeca ne mogu izgovoriti i do 12 glasova. Ali ukoliko su sve ostale aspekte zadovoljili i prošli ostale članove komisije spremni su za školu, a logopedi će pratiti dijete kroz daljnje školovanje“, dodala je Kobelja.

Psihologica Prve osnovne škole Stanislava Galić kaže kako će pored testiranja pedagoga, defektologa i logopeda djeca proći i kroz psihološku procjenu spremnosti za školu koja se bazira, ne samo na nekim predznanjima koja su neophodna da djeca znaju, nego se procjenjuje i socijalna i emocijalna zrelost djeteta.

Ova aktivnost bi trebala biti završena do 18. svibnja, a škole imaju u obvezi da obavijeste roditelje o točnom terminu testiranja djece, kao i o terminu liječničkog pregleda.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Маткић: Наставни процес тече без проблема

Дејана Крстић

Брчко: Почео прољећни распуст

Дражен Ристић

Brčko: U osnovnim školama održava se niz međuškolskih natjecanja

Gorana Antić