RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U toku dodjela sredstava za mjesne zajednice u iznosu od po 5.000 KM

Trenutno se od strane vladinog Pododjela za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana, Odjel za stručne i administrativne poslove, nesmetano odvija proces dodjele sredstava, odnosno donacija, za rad brčanskih mjesnih zajednice u iznosu od po 5.000 KM.

Šefica Pododjela za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana Anica Radić Savić za Radio Brčko je potvrdila da se već došlo do kraja prijenosa isplate svih sredstava.

Ukupno je isplaćeno 55 mjesnih zajednica, odnosno 275.000 KM.

Anica Radić Savić

„U toku su obrade zahtjeva za pet mjesnih zajednic: Centar 5, Gornje Dubravice, Gredice 2, Ražljevo i Trnjaci, koje će uskoro dobiti sredstva za svoj rad“, kazala je Radić Savić.

Dodjeljivanje sredstva od 5.000 KM je na godišnjem nivou, a prevashodno su namijenjena za rad mjesnih zajednica u širem obimu.

Knjigom budžeta Brčko distrikta planirano je da svih 78 brčanskih mjesnih zajednica dobiju sredstva u iznosu od po 5.000 KM, no u ovom trenutku četiri mjesne zajednice nisu zadovoljile propisane kriterije za dodjelu sredstava.

„Prema našim saznanjima radi se na tome da se vidi da li postoji određena mogućnost, tj. izlaz iz ove situacije“, napomenula je Savić i podsjetila da u skladu sa zakonom o izvršenju budžeta svi korisnici donacija, a ranije grantova, morali su da dostave svoje finansijske izvještaje do 30.09. ove godine, tako da se trenutno ne zna tačno kako će se ova situacija razriješiti.

Radić Savić je putem Radija Brčko pozvala desetak mjesnih zajednica koje još nisu podnijele svoje zahtjeve za dodjelu sredstava od po 5.000 KM, da iste dostave na protokol Vlade.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Održan trodnevni trening u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BIH”

Gorana Antić

Брчко: Финансирање НВО и мјесних заједница само путем јавног позива

Дејана Крстић

Brčko: Pomjeren javni poziv da dodjelu sredstava nevladinim organizacijama

Suvad Alagić