RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Gradonačelnik Milić primio delegaciju Svjetske banke

Delegacija Svjetske banke za BiH, predvođena Igorom Palančićem, danas je boravila u službenoj posjeti Brčko distriktu gdje je sa gradonačelnikom Sinišom Milićem razgovarano o dosadašnjim projektima koje je finansirala ova banka, te je najavljeno i održavanje Кonferencije na ministarskom nivou i zvaničan početak pripreme Programa integrisanog upravljanja koridorima rijeka Sava i Drina.

“Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, koje su na području Brčko distrikta  prouzrokovale štete u desetinama miliona KM ugrozile ljudske živote i materijalna dobra, ali i pokazale sve nedostatke održavanja nasipa i drugih vodnih objekata, Distrikt se uključio u nekoliko lokalnih, ali i regionalni projekata koji su finansirani sredstvima  ove banke”, pojasnio je gradonačelnik Brčko distrikta, Siniša Milić.

Današnji razgovori u Brčkom su iskorišteni i da se započne dijalog o budućim projektima regionalnog karaktera. “U tom smislu je Brčko kandidovalo pitanje revitalizacije ovdašnje Luke na rijeci Savi koja može biti pokretač ekonomskog razvoja cijelog ovog područja”, istakao je Igor Palančić, u ime kancelarije Svjetske banke za BiH.

A upravo o toj regionalnoj saradnji i projektima bit će razgovarano i na ministarskoj Кonferenciji koja će, u naredni ponedjeljak, biti održana u Brčkom. Na Konferenciji će biti ozvaničen i početak pripreme Programa integrisanog upravljanja korodirima Rijeka Sava i Drina.

“Organizacijom ovog značajnaog skupa na ministarskom nivou u Brčkom, te najavom početka Programa integrisanog upravljanja koridorima rijeka Sava i Drina, Svjetska banka želi pokrenuti drugu etapu pomoći onim područjima koja, nakon poplava, trebaju jačati ekonomije zemalja u regionu”, kazao je Igor Palančić.

Ukupna vrijednost ovog Programa je 242 miliona eura, od čega bi dio za Bosnu i Hercegovinu bio 73 miliona eura, a za Brčko distrikt BiH je predviđen iznos od 13,7 miliona eura.

Programom će biti obuhvaćene različite oblasti i sektori od konsolidiranja sistema za planiranje i razvoj sliva Save, sanacije i proširenja luka (Slavonski Brod, Brčko i Sremska Mitrovica), unapređenje vodnih puteva, praćenje poplava i upravljanje poplavama, upravljanje okolišom i prilagođavanje klimatskim promjenama, zaštita i upravljanje ekološkom imovinom, planiranje i razvoj turizma.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Udruženje “Beba više” – briga o najmlađima

Admir Kadrić

Кошарац са амбасадором Јапана разговарао о јачању економских односа двије земље

Radio Brčko

Brčko: Hoće li biti finansiran i četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje?

Mirsad Arnautović