RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Urađeni i izloženi Regulacioni planovi za “Centar 1” i “Industrijsku zonu McGavern”

Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta je izradio i stavio na javni uvid Regulacioni plan „Centar 1“ i Regulacioni plan „Industrijska zona Baza McGavern“ na koje građani Brčko distrikta do 04. februara imaju priliku da ulože primjedbe.

Ovaj Zavod je nakon višemjesečnog rada izradio Regulacioni plan za Industrijsku zonu McGavern koja se prostire  na površini od preko 170 hektara i kao takva jedna je od najvećih u regionu. U sklopu nje će biti i ‘Slobodna ekonomska zona’ koja je uspostavljena potpisivanjem memoranduma između Vlade i Studen grupacije.

Pri izradi ovog Regulacionog plana korišteno je više parametara, no osnovni je bio da se planira jedna zona koja će ponuditi savremeni koncept formiranja industrijske zone.

“Mi smo pokušali da stvorimo jedan veliki kompleks, jedan urbani grad u kojem smo, osim proizvodnih objekata, ponudili administrativno-komercijalno-uslužne objekte sa otvorenim trgovima, komplekse sa parkovima, saobraćajnice sa biciklističkim stazama i drvoredima. Ovim planom je predviđeno da u jednom dijelu buduće industrijske zone bude izgrađeno tzv. radničkog naselja sa obdaništem kako bi se ponudila mogućnost da radnici koji tu rade i žive u neposrednoj blizini”, naglasila je Mensura Kadrić, šef Sektora za prostorno planiranje u Zavodu.

Istovremeno Zavod za planiranje i projektovanje je uradio i Regulacioni plan sa “Centar 1” koji se nalazi u  strogom središtu grada i koji bi trebao definisati izgled, gradnju i neke nove sadržaje na prostoru od  nekadašnjeg “Dragstora” do Četvrte osnovne škole i do bivše knjižare Veselin Masleša. Novim planom je  definisano da na tom lokalitetu bude urađen još jedan manji trg kojeg bi građani mogli koristiti uz raznovrsne  sadržaje.

“Mi smo poseban akcenat stavili na taj unutrašnji trg gdje će djeca i odrasli imati priliku da uživaju u različitim  sadržajima i da to ne bude kao do sada mjesto za parking ili neiskorištena površina nego da taj centar zaista ima  funkciju centra”, dodala je Mensura Kadrić.

Iz Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj su pozvali građane Brčko distrikta da dođu na javni uvid ovih regulacionih planova koji su izloženi u Domu kulture, ali i da aktivno učestvuju na Javnoj raspravi koja će biti upriličena 31. januara, jer kako ističu “mi u Zavodu imamo svoju viziju kako bi trebala izgledati određena lokacija, ali bi nam bilo drago i da javnost učestvuje u kreiranju planske dokumentacije“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Izrađeno idejno rješenje za brčansku autobusnu stanicu

Gorana Antić

Brčko: Još jedna unikatna izložba Fondacije “Legat Ekmečić”

Radio Brčko

Na uvid izložena Strategija prostornog planiranja Brčko distrikta od 2018-2038. godine

Mirsad Arnautović