RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Uskoro registracija firme na jednom mjestu i jednom obrascu

Vlada Brčko distrikta i Odjel za privredni razvoj pokrenuli su intezivne aktivnosti na  izmjeni trenutne zakonske regulative i reformi registracije poslovnih subjekata koja će  omogućiti da budući potencijalni investitori u distriktu izvrše registraciju firme na samo jednom mjestu i za puno kraće vrijeme od dosadašnjeg.

“To predviđa uspostavljanje One stop shopa za registraciju poslovnih subjekata gdje će se budućim investitorima omogućiti da na jednom mjestu i na samo jednom obrascu registruju poslovni subjekt,” istakla je Amra Abadžić, šef Pododjela za privredni razvoj u  Vladi Brčko distrikta. Do sada je sudska registracija poslovnog subjekta trajala nekoliko dana, ali je obezbjeđivanje svih ostalih dozvola i saglasnosti trajalo i po nekoliko mjeseci što će uspostavom One stop shopa biti drastično skraćeno.

Amra Abadžić

Abadžić ističe da je Vlada prepoznala i problem odliva radne snage, te stoga svakom poslodavcu omogućava da ostvari podsticaj u iznosu od pet do sedam hiljada KM za  zapošljavanje novog radnika.

Trenutno je u izradi i Zakon o poslovnim zonama koji će još jasnije precizirati lokalitete za otvaranje novih poslovnih subjekata ali i povlastice koje će poslodavci moći ostvariti radom u tim zonama.

Sve ovo Odjel za privredu je prezentirao u novom Vodiču za investitore koji je nedavno  izrađen i koji na jednom mjestu nudi sve informacije koje su potrebne onima koji žele  otvoriti poslovni subjekt u Brčko distriktu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Završena isplata 6,5 miliona KM za podsticaje u privredi Brčko Distrikta

Suvad Alagić

Влада издваја 500.000 КМ за развој аматерског спорта, културе, туризма и привреде

Radio Brčko

Višković: Narednih dana 20 miliona KM za privredne subjekte

Radio Brčko