RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vodostaj rijeke Save u porastu što pogoduje povoljnoj plovidbi

Vodostaj rijeke Save posljednjih dana je u porastu, što pogoduje stvaranju uvjeta za povoljnu komercijalnu plovidbu. Razina vode na mjernoj stanici u Šamcu, izmjerena danas u 13:00 sati, bila je 341 cm.

Kapetan brčanske Kapetanije, Mladen Rogić, ističe da nema bojazni za plavljenjem okolnih naselja.

„Ovu godinu možemo okarakterizirati nepovoljnom u odnosu na 2019. godinu, iz razloga što iz godine, u godinu imamo sve manji broj plovnih dana. Godina 2018. je bila povoljna, međutim ako ovako nastavi do kraja godine imat ćemo 70 posto plovnih dana”, ističe Rogić, podsjećajući na neophodnost reguliranja plovnog puta, s tendencijom izgradnje vodograđevinskih objekata, koji bi stvorili povoljnije uvjete za odvijanje plovidbe.

Inače, promet preko graničnog prijelaza u Brčkom je ove godine iznosio 34.000 tona, daleko manje od projektiranih kapaciteta brčanske Luke.

Rogić je, ovom prigodom, podsjetio da je protekle godine pretovar roba iznosio oko 108.000 tona, te da ove godine zbog pandemije nije bilo uplovljavanja turističkih plovila.

Svi oni koji su ovih dana šetali pokraj rijeke Save mogli su vidjeti veliku količinu ekološkog otpada, granja i plutajućih predmeta, što ozbiljno može ugroziti oznake plovnog puta i time narušiti sigurnost plovidbe.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Vodostaj Save uobičajen za ljetne mjesece, plovnost nije ugrožena

Sandra Živković

Брчко: Забрана пловидбе због демонтаже далековода

Vladimir Matijević

Brčko: Prijevoz roba ograničen zbog niskog vodostaja rijeke Save

Gorana Antić