RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vlada usvojila amandmane na prijedlog Zakona o državnoj službi

Članovi brčanske Vlade usvojili su amandmane na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u organima Javne uprave Brčko distrikta BiH.

Šef odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić, podsjetio je da je taj zakon prošao Vladu i prvo čitanje u Skupštini.

„U međuvremenu u komunikaciji sa predstavnicima SIGME, koji su zajedno sa Evropskom komisijom jednim dijelom zaduženi za reformu administracije u BiH, imali su određene komantare na taj zakon. Iste su nam dostavili i mi smo ih pretočili u amandmane“, pojasnio je Blažić.

Srđan Blažić

Istakao je da se radi o amandamanima koji definišu radna mjesta koja su vezana za mandat gradonačelnika, te na to da će direktori Direkcije za finansije i Poreske uprave ubuduće biti državni službenici na mandatni period.

Također, službenici zaposleni u stručnoj službi Skupštine imaće ubuduće sva prava, obeveze i odgovornosti koje proističu iz Zakona o državnoj službi, i  njihovo zapošljavanje će se vršiti prema posebnom aktu koji donosi predsjednik Skupštine.

„Jer postoji jedna presuda Apelacionog suda iz 2015. godine koja je upravo stavila van snage primjenu Zakona o državnoj službi za lica koja su zaposlena u stručnoj službi Skupštine Brčko distrikta“, dodao je Blažić.

Vlada Distrikta usvojila je i Odluku o izmjenama i dopunama odluke o kriterijumima za ostvarivanje prava na subvencionisanje zakupnine na stan.

Trenutno u Distriktu ima 28 stambenih jedinica za koje su zaključeni ugovori o korištenju stambene jedinice uz zakup uz primjenu principa socijalnog stanovanja.

Izmjene u kriterijumima se odnose na to da komisija koja vrši odabir, više neće vršiti provjeru imovine van BiH potencijalnih korisnika za ostvarivanje ovog prava, s obzirom da je to do sada predstavljalo poteškoće.

Raspravljajući o navedenom, na Vladi se čulo i pitanje u vezi CEB II projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja, koji se finansira sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj.

Prema izvršenim procjenama i projektnim prijedlogom, procijenjena vrijednost projekta iz 2011. godine u Brčko distriktu BiH je 5,25 miliona EUR-a, od čega bi 3.838.000,00 eura ili 73 posto bio doprinos Distrikta što se odnosi na vrijednost zemljišta, objekata, komunalne i socijalne infrastrukture, a 1.410.050,00 EUR-a ili 27 posto iznos CEB kredita.

Šef Odjela za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Petar Vrhovac, istakao je da ovaj odjel provodi određene aktivnosti ali da se na žalost on ne može riješiti dok se ne postigne politički dogovor na jednoj od većina u narednom periodu.

Petar Vrhovac

„Imamo određene probleme kada je u pitanju garancija banke kojoj je rok istekao 30. septembra, i sa tim potezom mi kao Brčko distrikt imamo kočnicu entiteta, tako da se moramo uozbiljiti i ovo pitanje što prije riješiti“, naglasio je Vrhovac.

On je naglasio da je većinski dio novca usmjeren na zatvaranje kolektivnog centra Prutaće, koji za Distrikt predstavlja problem dugi niz godina.

Kako je dodao, Brčko distrikt BiH trenutno na računu po osnovu povučene prve tranše ima već dio novca, tačnije 140.800,00 EUR-a, taj novac stoji i rješenje treba tražiti u politici.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Dokle se stiglo s izradom Registra zaposlenih u javnom sektoru?

Radio Brčko

Brčko: Do ovog momenta Skupštinskoj komisiji pristiglo više od stotinu amandmana na rebalans budžeta

Admir Kadrić

Počele pripreme za E-usluge u Vladi Brčko distrikta

Radio Brčko