Brčko

Novi zakon za 650 nevladinih organizacija i udruženja u Brčko distriktu

Brčko distrikt bi uskoro trebao dobiti novi zakon kojim će se regulisati rad preko 650 nevladinih organizacija i  udruženja čiji rad i aktivnosti su u prosjeku do sada godišnje iz budžeta ove lokalne zajednice finansirani sa oko 15 miliona KM.

Nakon što je Skupština Brčko distrikta krajem prošle godine usvojila novi Zakon o budžetu koji između ostalog  ukida praksu da poslanici svojim amandmanima mogu dodijeliti sredstva nevladinom sektoru, usvajanjem i  novog Zakona o udruženjima i fondacijama uvest će se još više reda u ovu oblast.

„Odredbama ovog zakona je jasno definisano da između ostralog nevladine organizacije neće više moći biti registrovane na adresama privatnih kuća i stanova, te ukoliko se već nalaze u takvim prostorima da će to morati biti jasno istaknuto na objektu”, kazao je Srđan Blažić, šef Odjela za stručne i administrativne poslove u Vladi Distrikta.

Do sad se godišnje iz budžeta distrikta u prosjeku izdvajalo oko 15 miliona maraka za nevladin sektor te je u  posljednje vrijeme sve češće potezano pitanje opravdanosti ulaganja tolikih sredstava u ovu oblast. Transparentnije trošenje sredstava su tražile čak i neke nevladine organizacije.

Novim Zakonom o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta predviđeno je uvođenje i inspektora za nevladin sektor koji će imati jasne nadležnosti u kontroli ove oblasti.

Srđan Blažić ističe da će novim zakonom potpuno drugačije definisati rad ovih organizacija a i da će kvalitetnije i češće biti vršen monitorig njihovog rada i projekata koji se finansiraju iz budžeta.

Novi Zakon o udruženjima i fondacijama će se pred poslanicima Skupštine Brčko distrikta naći na sjednici koja  će biti održana u narednu srijedu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button