Brčko

Brčko: Za osam godina zaposlen 21 Rom

U Brčko distriktu je za osam godina zaposlena 21 osoba romske nacionalnosti s evidencije Zavoda za zapošljavanje. Iako program zapošljavanja nudi više mogućnosti, one nažalost ostaju neiskorištene zbog toga što većina Roma, ali i poslodavci nisu zainteresirani za suradnju. Direktor Zavoda za zapošljavanje Distrikta Vlado Jevtić izjavio je da je kroz program zapošljavanja za ovo razdoblje izdvojeno 168.000 maraka.

“Ne postoji zainteresiranost poslodavaca da zaposle lica romske nacionalne manjine, a s druge strane ne postoji zainteresiranost Roma da učestvuju u ovim programamima. Još jedan problem je i taj što se oni ne izjašnjavaju kao pripadnici romske nacionalne manjine”, rekao je Jevtić

Programi između ostalog nude potporu pri samozapošljavanju, ali i pri zapošljavanju kod poslodavaca za što Zavod godišnje izdvaja 6.000 maraka. Nedžad Aljić zahvaljujući ovim programima uspio je naći posao u Javnom komunalnom poduzeću. Kaže da je nakon ugovora o djelu i višegodišnjeg rada kod privatnika, u ovom poduzeću uspio dobiti stalno zaposlenje.

Gradonačelnik Siniša Milić podržava ovakve, ali i ostale programe namijenjene za nacionalne manjine u Brčkom. Podsjetio je na stambeno zbrinjavanje Roma, te angažiranje referenta iz reda romske populacije u Vladi Distrikta.

Na aktivnoj evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenuno se nalaze 34 osobe romske nacionalnosti, od kojih je petero sa srednjom školom i dvoje s visokom stručnom spremom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button