RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U 2021. godini smanjena nezaposlenost u Brčko distriktu

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na području Brčko distrikta broj nezaposlenih osoba u 2021. godini je smanjen u odnosu na prethodne godine.

Naime, broj nezaposlenih osoba na kraju 2021. godine iznosio je 6.100, što predstavlja blagi pad nezaposlenih u odnosu na 2020. godinu kada ih je bilo oko 7.000. Prema riječima Admira Galijatovića, šefa Sektora za posredovanje pri zapošljavanju, tome su doprinijeli programi samozapošljavanja, ali i odlazak stanovnika na rad u inozemstvo.

„Kada je u pitanju stupanj obrazovanja, od 6.100 nezaposlenih na evidenciji Zavoda, najveći je bio broj osoba sa SSS, zatim KV lica, zatim osobe s osnovnim obrazovanjem, odnosno NK lica. Trenutno na evidenciji imamo negdje oko 800 osoba s visokom stručnom spremom“, kazao je Galijatović.

Prema podacima Zavoda na evidenciji je trenutno najviše osoba sa sljedećim zanimanjima: ekonomisti, poljoprivredni tehničari, prodavači, profesori razredne nastave, diplomirani pravnici te maturanti gimnazije, dok su najtraženije osobe sa završenim strukovnim zanimanjima, poput bravara, instalatera, konobara, radnika u proizvodnji i vozača.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Javni poziv poslodavcima za sufinanciranje zapošljavanja teže zapošljivih osoba

Sandra Živković

Број незапослених лица у дистрикту смањен за 2.081 лице

Дејана Крстић

U Bosni i Hercegovini na kraju januara evidentirane 356.072 nezaposlene osobe

Radio Brčko