RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Za privredni razvoj, sport i kulturu 14, 8 miliona KM

Vladin Odjel za privredni razvoj, sport i kulturu za ovu godinu planira plasirati 14,8 miliona KM budžetskih sredstava u privredu Brčko Distrikta, od čega je za grantove udruženjima za sport, kulturu i turizam planirano 1,7 miliona maraka grantovskih sredstava.

Pero Gudeljević, šef Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu, kazao je da je temeljem Zakona o Vladi za poticaje u privredi u ovoj godini planirano 6,5 miliona KM, za samozapošljavanje 500.000 KM, Razvojno- garantni fond 1,8 miliona KM i jedan dio sredstava će ići za subvencioniranje dijela kamata brčanskim privrednicima.

Pero Gudeljević

Kada je riječ o sredstvima namijenjenim Pododjelu za sport, kulturu i turizam, ovaj je dio finansiranja od strane Vlade na nivou prošle godine, ali s obzirom da se iz godine u godinu pojavljuje novi broj udruženja iz ove oblasti, u praksi to znači i manje novca. Poslanici koriste zakonsku mogućnost i u ovoj oblasti djeluju amandmanski, ali je Gudeljević mišljenja da bi veći kvalitet u radu udruženja i manje nazadovoljstva s njihove strane imali ukoliko bismo sredstva plasirali direktno putem Odjela.

Uz već postojeći Zakon o poticajima Odjel za privredu, sport i kulturu radi i prijedlog Zakona o poslovnim zonama, čime bi se prema standardima EU, stvorio kvalitetan poslovni ambijent u Brčko Distriktu i šire.

U prvoj svojoj fazi Nacrt zakona predviđa formiranje Agencije za upravljanje poslovnim zonama kao jednog neovisnog tijela, a koju bi osnovala Vlada Brčko Distrikta. Vlada bi uradila elementarnu infrastrukturu, u igri je desetak lokacija na potezu Brčko Distrikta, s tim što već ima urađena studija za dio gdje je bila baza Mek Gavern, i s time bi se moglo aplicirati za sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Održan sastanak o utjecaju koronavirusa na gospodarstvo Brčko distrikta

Sandra Živković

Брчко: Ускоро Закон о пословним зонама

Дејана Крстић

Održana javna i stručna rasprava o poslovnim zonama u Brčko Distriktu

Suvad Alagić