RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Za subvencije gospodarstvenicima 2,3 milijuna KM

Vlada Brčko distrikta usvojila je danas na vanrednoj sjednici odluku o izdvajanju 2.313.179 KM na ime subvencija za 1.676 gospodarstvenika koji su pretrpjeli štetu zbog epidemije koronavirusa jer im je odlukom Kriznog stožera rad bio obustavljen.

Predstojnik Odjela za privredni razvitak, sport i kulturu u Vladi distrikta Pero Gudeljević rekao je novinarima da je izdvojeno 55 posto planiranog novca za pomoć gospodarstvu, namijenjenog za 75 posto gospodarstvenik koji su aplicirali za ova sredstva.

Odlukom će biti obuhvaćena i 6.224 radna mjesta ili 65 posto od ukupnog broja radnika.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić ranije je rekao Srni da je Vlada prioritetno odobrila isplatu subvencija za najnižu bruto plaću za sve poslovne subjekte kojima je bio zabranjen rad naredbama Stožera za zaštitu i spašavanje, kao i subjektima koji su podnijeli zahtjeve da im se subvencionira 30 posto poreza i doprinosa na plaće.

Milić je istaknuo da je nelogično da u istoj djelatnosti postoje subjekti koji su ostvarili prava na dio sredstava i oni koji polažu prava da im se subvencija isplati u punom iznosu, te da je zbog toga popis vraćen na ponovnu analizu Povjerenstvu koje će, u suradnji s Inspektoratom i Direkcijom za financije, izvršiti kontrolu dostavljene dokumentacije.Na današnjoj konferenciji Gudeljević je istaknuo kako očekuje da će Povjerenstvo završiti svoj posao u zadanom roku, odnosno u srijedu, 27. svibnja tekuće godine

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Počela isplata jednokratne novčane pomoći brčanskim penzionerima

Suvad Alagić

Vlada Brčko distrikta subvencionira boračku populaciju sa 720.000 maraka

Admir Kadrić

Брчко: Влада одлобрила субвенције за санацију штета у привреди због корона вируса

Radio Brčko