RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Zbog kašnjenja fiskalizacije poreski obveznici neće biti kažnjeni

Poreska uprava Brčko distrikta od ponedjeljka je pokrenula proces fiskalizacije, tako što su inspektori ove ustanove na terenu izvršili inicijalnu fiskalizaciju, odnosno dodatno plombirali nekolicinu već prodatih fiskalnih uređaja.

„Dobili smo informaciju od servisera da je došlo do prodaje određenog broja fiskalnih uređaja, i naši inspektori su otišli kod njih kako bi fiskalne uređaje za koje su se odlučili naši poreski obveznici, pored već postavljene plombe proizvođača, dodatnom plombom zaštitili od bilo kakve intervencije“, pojasnio je direktor Poreske uprave Miodrag Trifković.

Trifković ističe da će u Distriktu biti instalirano ukupno negdje oko 3. 000 fiskalnih uređaja, naglasivši da se zbog određenih tehničkih i drugih poteškoća koje je imala Poreska uprava, sa ovim procesom već kasni oko mjesec dana.

„Represivnih mjera prema obveznicima iz prve grupe po Odluci o dinamici fiskalizacije koji nisu izvršili fiskalizaciju na vrijeme neće biti jer oni nisu krivi za ovo kašnjenje. Apelujem na njih da odmah zaključe ugovore sa serviserima o kupovini fiskalnog uređaja kako bi Poreska uprava mogla završiti svoj dio posla i dostići planirani tempo fiskalizacije. U prvu grupu spadaju apoteke, benzinske pumpe, igre na sreću, uslužna zanimanja kao što su ugostiteljstvo i frizeri. To je grupa koja je već trebala biti fiskalizovana“, dodao je Trifković.

Prema njegovim riječima, svaki poreski obveznik veoma lako, putem internet stranice Direkcije za finansije, df.bdbih.gov.ba, može naći Odluku o dinamici fiskalizacije, odnosno u koju grupu spada i do kada je dužan zaključiti ugovor o kupovini  fiskalnog uređaja.

On je podsjetio da su, za razliku od dosadašnje registar kase, fiskalni uređaj i softver zaštićeni i niko ništa ne može mjenjati bez Poreske uprave, ustvari više neće biti moguće izbjegavanje prikazivanja prihoda, odnosno umanjivanje osnovice.

„To će svakako uvećati prihod po osnovu poreza na dobit i poreza na dohodak u budžet Brčko distrikta. Mišljenja sam da će prihodi, naročito u oblasti poreza na dohodak, porasti najmanje za 30 posto, kao također i poreza na dobit. U ovoj prvoj godini mislim da ukupno neće premašiti tri miliona dodatno utvrđenih obaveza, jer će se to praktično potrošiti za fiskalizaciju“, kazao je Trifković.

Rok za fiskalizaciju, odnosno do kada svi poreski obveznici moraju imati fiskalne uređaje, je 30. juni, međutim, Trifković naglašava da smatra da se taj rok neće moći ispoštovati, iako će Poreska uprava učiniti dodatne napore da se taj proces što prije završi.

Foto: Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: У другој половини августа могле би услиједити репресивне мјере за пореске обвезнике који се не фискализују

Дејана Крстић

Приједлог закона о фискализацији у РС-у има за циљ сузбијање сиве економије

Radio Brčko

Brčko: Skupštinsko zasjedanje naredne srijede

Admir Kadrić