RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Dan logoraša u Brčkom: Logoraši nezadovoljni svojim statusom i radom tužilaštava

Obilježavanjem Dana logoraša u Distriktu je okončana sedmica prisjećanja na stadanja nedužnih civila u Brčkom.

I ovaj događaj, pred hangarima nekadašnjeg logora „Luka“ organizovale su Udruga nestalih, nasilno odvedenih Bošnjaka i Hrvata, te Udruge logoraša Distrikta.

„Nismo zadovoljni statusom koji imaju logoraši u Distriktu jer unatoč svemu što smo preživjeli i našim svjedočenjima o svim zločinima, samo 33 osobe iz sva tri naroda u Distriktu, prema važećoj odluci, ostvarili su bar simbolične novčane prinadležnosti. Smatram da bi brčanska Vlada morala učiniti puno više na pomoći ovdašnjim logorašima”, kazao je, uz podsjećanje na zločine u logoru Luka, predsjednik Udruge logoraša, Amir Didić.

Preživjeli logoraši „Luke“ takođe dijele razočarenje svojim statusom i nerado se prisjećaju tortura kroz koje su prošli.

„Najviše se sjećam premlaćivanja i jauka civila nakon dugotrajnog mučenja. Sjećam se koliko su zločinci tukli Džafera Deronjića gotovo svako veče. Takođe znam da su iz hangara izvođeni ljudi, nakon čega smo čuli rafale, i nikada više nismo vidjeli one koji su izvedeni iz hangara“, rekao je logoraš Jusuf Hodžić.

Tortura nad ženama prisjetila se i Adila Suljević, u ime Udruge žena žrtava rata „Suza“ –Brčko.

„Kao žena koja je logoraš i koja je preživjela različite vidove torture, najteža prisjećanja se odnose na silovanja djevojčica i žena. Puno njih još uvjek nije spremno govoriti o onome što su preživjele i jedan od zadataka našeg udruženja je da nastavimo komunikaciju s njima, što podrazumjeva njihov psihološki oporavak i odlučnost da javno kažu šta im se dešavlo tokom minulog rata“, riječi su Adile Suljević.

Predstavnici Udruženja nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata Distrikta i ovoga puta iskazali su nezadovoljstvo radom Tužilaštva BiH, ali i ovog u Distriktu.

„Nedopustivo je da već sedam godina traje proces Đorđu Ristaniću i da se još uvjek ne nazire njegovo okončanje, a kamo li izricenja presude“, rekao je sekretar Udruge nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko, Sead Golić.

Marin Brkić, predsjednik Udruge nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata, Marin Brkić još je kategoričniji smatrajući da tužilaštvo neće da radi svoj posao.

„Svi počinitelji strašnih zločina u luci, davno su trebali biti procesuirani i osuđeni, jer luka nije bila sabirni centar, s obzirom da su se ovdje masovno mučili i zvjerski ubijali nedužni civili. Tek kad tužilaštvo istinski i profesionalno odradi svoj posao, onda svi mi, možemo pričati o istinskom povjerenju i pomirenju“, naglasio je Brkić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Danas 29. put podsjećanje na nedužno stradale civile u Brčkom

Admir Kadrić

Brčko: Obilježen Dan logoraša

Vladimir Matijević

Ni 29 godina nakon zločina na mostu u Brčkom počinioci nisu razotkriveni i kažnjeni

Admir Kadrić