Brčko

Данас је Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести  

Данас је Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести који се обиљежава сваке године 15. фебруара, с намјером подизања свијести јавности и бољег разумијевања потешкоћа с којима се сусрећу дјеца обољела од рака и њихове породице.

„Сваке године у Босни и Херцеговини око деведесеторо дјеце оболи од неке врсте малигнитета. Проценат излечења је око 80 одсто колики је стандард и у развијеним земљама, док је у неразвијеним земљама тај проценат око 30 одсто“, каже Фикрет Кубат, директор Удружења „Срце за дјецу“ из Сарајева. За лијечење дјеце обољеле од малигних болести у БиХ тренутно постоје центри у Сарајеву, Бања Луци и Тузли.

„Кроз разне пројекте трудимо се пружити подршку на свим пољима на којима се укаже потреба и проблем. Управо стога смо покренули и кампању са маскама, које су прије биле обиљежје дјеце обољеле од рака, а сада нам свима служе за заштиту од заједничког непријатеља, корона вируса. Удружење Срце за дјецу за вас је припремило маске Буди Златан за које можете дати свој допринос и на тај начин подржати дјецу обољелу од рака и њихове породице. Донацијом за маске враћате осмијех на њихова лица, вјеру у боље сутра, уљепшавате њихове дане које проводе везани за болнички кревет, у изолацији далеко од својих вршњака и топлине дома“, нагласио је Кубат.

Предсједница Удружења „Брчанско срце“ Рамиза Мусић каже да су врата Удружење отворена за све  обољеле од малигних болести, али да они немају податке о томе колико на подручју дистрикта има дјеце обољеле од малигних болести. У овом удружењу, каже она, тренутно није регистровано ни једно дијете обољело од карцинома, иако и на подручју дистрикта има дјеце која болују од ове опаке болести.

Према  званичним подацима свака три минута негдје у свијету једно дијете изгуби борбу са раком. Подаци показују да се сваке године, код више од 300.000 дјеце, старости до 19. година дијагностикује нека врста малигне болести. Од тог броја, приближно 8 до 10 дјеце живи у ниско развијеним и средње развијеним земљама са стопом преживљавања од око 20%. Овај податак је у контрасту у односу на високо развијене земље, гдје стопа излљечења од многих уобичајених малигних болести код дјеце прелази 80%.

Међународним даном дјеце обољеле од малигних болести се жели исказати потреба за улагањем заједничких напора друштва, како би оболијевање од рака у дјетињству постао национални и глобални здравствени приоритет, а посебно у програмима очувања и унапријеђења здравља дјеце. Поред тога, датум скреће пажњу на потребе подршке породицама које имају дјецу обољелу од малигних болести.

Свјетска здравствена организација је дефинисала основни циљ до 2030. године, који се односи на уклањање боли и патње код дјеце и њихових породица, као и достизање стопе преживљавања све дјеце обољеле од малигних обољења, широм свијета од бар 60%. Ово представља удвостручење тренутне стопе преживљавања, што ће спасити приближно око један милион дјечјих живота у наредној декади.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button