Brčko

Danas se obilježava Svjetski dan Crvenog križa

Brčanski Crveni krst/križ igra veliku ulogu u životima građana Distrikta

Od 1948. godine na inicijativu Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, rođendan idejnog utemeljitelja ove organizacije, Jeana-Henrija Dunanta, 8. svibnja se obilježava kao Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Unatoč tome što se diljem svijeta danas obilježava njihov dan, zaposlenici i volonteri brčanskog Crvenog križa ovaj dan će ipak provesti obavljajući svoje svakodnevne aktivnosti, bez posebnog obilježavanja. Oni svakako igraju značajnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa, a njihov tajnik Denis Šehanović ističe kako su oni najjača karika ove organizacije.

„Pored opreme, volonterima i zaposlenicima se duguje najveća zahvalnost u ovoj priči. Ukupno imamo pedesetak volontera, od kojih je njih dvadesetak u svakodnevnom opticaju te dnevno na teren izlaze 20 do 30 puta, ovisno o danu i potrebama“, rekao je Šehanović.

Šehanović ističe kako su volonteri maksimalno uključeni u rad, a pored svojih standardnih aktivnosti, u ovoj situaciji obavljaju i prijevoz potencijalno oboljelih osoba s graničnih prijelaza, pomažu građanima u obavljanju nabavke lijekova i namirnica te im osiguravaju humanitarnu pomoć.

„Prvih 20 dana radili smo sa svojim sredstvima i sredstvima donatora, a poslije je to preuzela Vlada distrikta što je na kraju i uozbiljilo i stavilo sigurnost na takvu vrstu projekta gdje smo za više od 600 porodica osigurali potrebnu hranu i higijenu, ono što je u tim trenucima njima trebalo“, ističe Šehanović.

Dodao je kako brčanski Crveni križ radi prema zakonu na razini BiH koji regulira njihov rad te kako od samih početaka imaju podršku Vlade Distrikta putem grantova i sličnih aktivnosti što im je uvelike olakšalo rad.

„Kada se pojavio koronavirus na našem području, možemo reći da smo bili najopremljenija organizacija u Brčko distriktu koja je u tom momentu mogla djelovati. Imali smo kvalitetne maske, opremu, zaštitna odjela i sve ostalo što je potrebno te smo gledali da pomognemo i drugim agencijama i službama koje su radile u tom području“, kazao je Šehanović.

Trenutno dolazi do zatišja i ublažavanja mjera kada je u pitanju koronavirus, no organizacije i vladajuće sile u svijetu predviđaju novi val koronavirusa. Šehanović kazuje kako se nada da do toga neće doći, ali ukoliko i dođe, ističe kako je brčanski Crveni križ spreman i na takve situacije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button