RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

DANI GROMA

Danima već od septembra 2018. do početka oktobra, slušamo razne govornike na svim mogućim i nemogućim medijima. Redaju se ljudi kao na traci i pokušavaju sročiti neke svoje, najčešće, tuđe misli na papiru i artikulisati ih pučanstvu u namjeri da oduševe, animiraju i pridobiju glasove na izborima.

Nije lako biti govornik! To se sad najbolje vidi i čuje. Govorništvo je nauka. Skoro pa umjetnost. Istorija pamti i bilježi oratore koji su vladali masom na taj način. Ljepota i vještina govora može biti talenat, jednim dijelom, ali i vježba s′ učenjem i radom na tom talentu. Ako Bog nekome da lijep glas, prijemčiv za slušaoca, svaka nadogradnja na taj temelj je poželjna naročito ako žele da im to bude profesija ili u službi komunikacije sa ljudima.

Sjećam se, davno, profesor S-H jezika i književnosti mi je objašnjavao u marketingu govorništva i uopšte obraćanja javnosti, koliko je bitno da ta osoba koja se pojavljuje da nešto kaže, bude, ako ne vanredno lijepa bar estetski korektnog izgleda, uredna i njegovana. To je bingo!

Takvoj osobi se uvijek više vjeruje u ono što govori, ostavlja pozitivan utisak i ostaje prijatan osjećaj od njene pojave.

Osobe koje imaju faktor X, odnosno harizmu, mogu da osvoje svijet, bez po muke!

Svjedoci smo da u regionu u kojem živimo, nema ko ne želi i ne nasrće da se bavi profi, politikom.

Od svih, gore nabrojanih osobina, većina ima samo želju. Oni ′ladno izađu za govornicu, čitaju ko zna čiji tekst i to ne umiju pročitati kako treba, zapliću, mucaju, ali … pogledom poručuju:“Ima li iko ovakav, kao ja „?

Za govorništvo postoje knjige i učitelji. Problem je što to nikome ne pada na pamet da im je potrebno jer oni sve sami mogu i znaju, a drugo i najgore je što to se plaća kao i svaka škola. Tu je već problem.

Kako nekome dati do znanja da ON ne zna govoriti, odnosno napisati govor koji  vrijedi i još sve to platiti!

Nije „onako“ govorio Platon: Reci mi dvije rečenice pa ću znati ko si?

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Jutro koje je promijenilo sve

Radio Brčko

AMBASADOR NIKARAGVE!

Radio Brčko

BJELINA

Radio Brčko