Brčko

„Demos“: Počela obuka saradnika za prevenciju napuštanja školovanja

Udruženje građana “Demos” održalo je danas prvu od ukupno šest interaktivnih radionica za obuku stručnih saradnika iz osnovnih škola, Centra za socijalni rad, Centra za mentalno zdravlje i Policije Brčko distrikta za sprječavanje napuštanja školovanja.

Pet radionica, među kojima je i današnja, su pedagoško-psihološkog karaktera dok će se poslednja, šesta, odnositi na korištenje elektronske baze podataka. Radionice se provode u oviru projekta „Povežimo se da spriječimo napuštanje školovanja“ čiji nosilac je, u partnerstvu sa organizacijama „Vermont“ iz Brčkog i „Žene s Une“ iz Bihaća, međunarodna organizacija za zaštitu dječjih prava u svijetu, Save the Children.

Akcenat je na ostvarivanju prava djece na obrazovanje odnosno podizanju svijesti o prisutnom fenomenu napuštanja obrazovanja, koji je na našem području prepoznat kao jedan od društvenih problema. Aida Ivković, službenica programa Save the Children, Kancelarija za sjeverozapadni Balkan, ističe da je cilj da se animiraju profesionalci, ne samo u oblasti obrazovanja, nego i socijalne zaštite, zdravstva i Policije, za multidisciplinarni pristup i brže reagovanje na slučajeve napuštanja obrazovanja. Ovaj sistem umrežavanja svih relevantnih ustanova bi, po riječima Božidara Jovića, predsjednika „Demosa“ trebalo da počne od digitalne baze podataka koja će, kao inovativno rješenje, omogućiti da softverska baza sama prepoznaje učenike koji su u rizičnoj grupi od napuštanja škole.

„Na osnovu stepena rizika biće uveden pojačan pedagoško – psihološki nadzor nad takvim učenicima. Ako postoji izuzetno visok rizik od napuštanja škole, odmah će reagovati službenici Pododjeljenja za socijalnu zaštiti i ući u porodicu kako bi spoznali te rizike. Nakon toga će se multidisciplinarno djelovati u cilju da dijete ostane u sistemu školovanja, te ako postoji potreba, djelovaće se i prema roditeljima“, pojasnio je Jović.

Sponzor projekta „Povežimo se da spriječimo napuštanje školovanja“ je Evropska komisija, a obuku saradnika koja se, radionicom na temu „Komunikacija i interakcija, temelj odgojno – obrazovnog rada“ nastavlja 1. aprila, proći će 26 stručnih saradnika iz osnovnih škola, jedan iz Odjeljenja za obrazovanje, dva iz Centra za socijalni rad i jedan iz Policije Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button